search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:01
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Μαδούν τη μαργαρίτα για τον εκλογικό νόμο – Στη ΔΕΘ η απάντηση Μητσοτάκη

08.09.2022 06:00
mhtsotakis_new

Παρά τις καθημερινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών τα οποία το ένα μετά το άλλο τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου οι πληροφορίες λένε ότι τελικά ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι πρέπει να κάνει σχετικά με αυτό το θέμα.

Μέχρι την Κυριακή ωστόσο που αναμένεται να ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις του για το τι ακριβώς θέλει να κάνει, καθώς δεν μπορεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου να «σέρνεται» για πολύ ακόμα στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα διεξάγονται και κυλιόμενες μετρήσεις σχετικά με το πώς θα περάσει στην κοινωνία  μια τέτοια κίνηση. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί αντί να κλείσει το θέμα του εκλογικού νόμου να ανοίξει ένα άλλο, αυτό της θεσμικής απαξίωσης.

Πηγές αναφέρουν ότι όλο το τελευταίο διάστημα οι συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα. Σε αυτούς  που θεωρούν ότι η λύση για τα προβλήματα της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και στους άλλους οι οποίοι επιμένουν ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την υπόθεση των υποκλοπών και άρα ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να κάνει μία κίνηση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει πραγματικό χάσμα, καθώς οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης επιμένουν ότι πλέον έχει στρωθεί ο δρόμος για να γίνει η αλλαγή του νόμου εδώ και τώρα.

Άλλωστε το γεγονός ότι το θέμα στήριξαν στενοί συνεργάτες του όπως ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γιάννης Οικονόμου δείχνει ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού ήταν να μετρήσει πως θα περάσει το θέμα στην κοινή γνώμη.

«Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία» λένε κυβερνητικά στελέχη τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο μέλλον σε αυτό το θέμα.

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη θεωρούν ότι πάντα είναι επίφοβο να βγουν νέα στοιχεία για το θέμα των υποκλοπών τα οποία θα αναγκάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει δύσκολες  αποφάσεις.

Η άλλη πλευρά πάλι θεωρεί ότι «στεγανοποιώντας» την εξεταστική επιτροπή δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα και απλώς η όλη διαδικασία θα καταλήξει χωρίς σοβαρά αποτελέσματα. Λένε μάλιστα ότι ίσως οι συνέπειες από την αλλαγή του εκλογικού νόμου να είναι πολύ μεγαλύτερες για τον πρωθυπουργό ο οποίος θα υποστεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στο προφίλ του.

Οι ίδιοι άνθρωποι λαμβάνουν ακόμα υπόψη τους τα δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο  (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), τα οποία τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Τόσο ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Μιχάλης Τσιντσίνης, όσο και ο αρθρογράφος, Πάσχος Μανδραβέλης, κρίνουν ως λανθασμένη τυχόν απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Οι παρακολουθήσεις προκάλεσαν ένα πολιτικό έλλειμμα. Τα πολιτικά ελλείμματα δεν καταργούνται διά νόμου», γράφει ο Μ. Τσιντσίνης, ενώ ο Π. Μανδραβέλης επισημαίνει: «Το πνεύμα όμως του Συντάγματος θέλει σταθερούς κανόνες, ανεξαρτήτως του κλίματος που επικρατεί». Και προσθέτει: «Θέλει επίσης τους πολιτικούς να ασχολούνται με καμιά σοβαρή δουλειά αντί να σπαταλούν φαιά ουσία για την επανεκλογή τους».

Την τελική απόφαση προφανώς θα την πάρει μόνος του ο πρωθυπουργός στο… μαξιλάρι του. Ο ίδιος ωστόσο γνωρίζει ότι ή έτσι η αλλιώς κάτι θα χάσει, κάτι θα κερδίσει…

Διαβάστε επίσης:

«Αρχαιοκάπηλος ο Λέοναρντ Στερν» – Βαριές καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ και Σύλλογο Αρχαιολόγων για Μενδώνη

Διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας την πληροφορία ότι έπεσε στα χέρια της Ελλάδας τουρκικό drone

Τσίπρας: Να δημιουργήσουμε άμεσα ασπίδα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:59