search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:14
MENU CLOSE

Καινούργιο κοσκινάκι η πολιτική σταθερότητα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2246
08/09/2022
10.09.2022 06:00
ekloges

Με βασικό αφήγημα τον δύσκολο χειμώνα που θα περάσει η χώρα εξ αιτίας της ενέργειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να επικαλεστεί πολλές φορές το θέμα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Όχι επειδή ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά διότι θέλει, στην περίπτωση που αλλάξει γνώμη, να έχει βάλει τις βάσεις του νέου αφηγήματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα άλλωστε το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός απ’ όλα τα κέντρα είναι πολλές.

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτοι που άνοιξαν τη συζήτηση ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ τη σκυτάλη πήραν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Όλοι τους μιλούν για το θέμα της σταθερότητας της χώρας, την οποία μπορεί να δώσει μόνο μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και δη της… Ν.Δ.

Οι δυο προτάσεις

Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι εδώ και αρκετούς μήνες το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να αλλάξει τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο. Βασικός γνώμονας αυτής της διαδικασίας είναι το πώς η όποια αλλαγή θα περάσει πιο ανώδυνα στην κοινή γνώμη.

Ο «εκλογολόγος» της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, και φυσικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, έχουν αναλάβει την ευθύνη να καταλήξουν σε δύο προτάσεις για τις οποίες τον τελικό λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός.

Η μία πρόταση θέλει την επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου μέσα από μία τροπολογία. Δηλαδή την επαναφορά του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής και ειδικά στην τελευταία εκδοχή του, με το μπόνους των 50 εδρών, με «πήχη» μια «βιώσιμη κυβέρνηση» κοντά στο 36%.

Στη δεύτερη πρόταση εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης του ισχύοντος νόμου με κλιμακωτό μπόνους, προκειμένου το πρώτο κόμμα να ενισχύεται με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% που λαμβάνει μετά το 20% αντί για το 25% που ισχύει τώρα. Με αυτόν τον τρόπο ο νικητής των εκλογών μπορεί να αποσπάσει πλειοψηφία 151 εδρών με ποσοστό λίγο πάνω από το 35%.

Για να είναι δε σίγουροι, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπει και επιπλέον μπόνους, ανάλογα με το προβάδισμα που έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Ενδεικτικά μπορεί για κάθε μονάδα διαφοράς να προβλέπεται πριμ μιας έδρας.

Ξανά για πρόωρες

Παράλληλα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου πληθαίνουν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Αν και οι πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο του Μητσοτάκη είναι διχασμένο σχετικά με αυτό το θέμα, πηγές λένε ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του εισηγούνται να πάει τώρα σε εκλογές, καθώς κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνεται το κλίμα για την κυβέρνηση.

Μόλις δηλαδή περάσει τον νέο νόμο να στήσει κάλπες. Ακόμα και μέσα στον χειμώνα. Η λογική όσων προτείνων αυτή τη λύση έχει να κάνει με τον βαρύ χειμώνα που φαίνεται ότι θα περάσει όλη η Ευρώπη, άρα και η χώρα μας. Έναν χειμώνα κρύο και με τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης να έχουν φτάσει στα ύψη.

Κάποιοι άλλοι συνεργάτες του επιμένουν ωστόσο ότι, ακριβώς επειδή τα προβλήματα θα αφορούν όλη την Ευρώπη, οι επιπτώσεις από αυτή την κατάσταση θα είναι περιορισμένες. Άρα λένε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της χρόνο για να κάνει κινήσεις που θα ενισχύσουν το αφήγημα της αυτοδυναμίας.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, παίζει ιδιαίτερα η ημερομηνία της 9ης Απριλίου, καθώς οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι θα έχουν τελειώσει τα σοβαρά προβλήματα στην ενέργεια, ενώ μπροστά τους οι πολίτες θα έχουν το καλό αφήγημα του τουρισμού.

Όλα αυτά φυσικά εφόσον δεν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα εθνικά, στο σκάνδαλο των υποκλοπών ή σοβαρές κοινωνικές εντάσεις εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ζήτημα… συνέπειας

Το θέμα που απασχολεί ωστόσο τα στελέχη της κυβέρνησης έχει να κάνει και με το πώς θα διαχειριστούν επικοινωνιακά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού μέχρι πρότινος ο Μητσοτάκης επέμενε ότι θα στήσει κάλπες με τον υπάρχοντα.

Ο νόμος που ισχύει σήμερα ψηφίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020 και τον είχαν επιμεληθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογική με κλιμακωτό μπόνους για τα κόμματα που ξεπερνούν το εκλογικό ποσοστό του 25%, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 έδρες εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Σε γενικές γραμμές όμως ο νέος νόμος δίνει αυτοδυναμία εφόσον το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό της τάξης του 38%.

Στις 3 Μαρτίου μάλιστα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό, είχε δηλώσει πως «εγώ σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή άλλως “πρώτο κόμμα”, τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος; Γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ; Τι είναι αυτό το άγχος το οποίο σας έχει πιάσει; Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες, για να καλυφθείτε και απόλυτα».

Διαβάστε επίσης:

Στη ΔΕΘ με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει Μητσοτάκη σε αποδρομή, ζητά εκλογές ως μόνη διέξοδο

Ασυνόδευτα χωρίς καταγραφή από την Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:13