search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:49
MENU CLOSE

Μητσοτάκης και Ερντογάν διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον ΟΗΕ – Τι θέλει να πετύχει η Αθήνα

20.09.2022 06:00
mitsotakis-erntogan-345-new

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναχωρεί σήμερα για την Νέα Υόρκη η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος την Παρασκευή θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει την επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η καθημερινή πρακτική του δείχνει ότι επιθυμεί να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.

Κορυφαίοι διπλωματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον ο Τούρκος Πρόεδρος να μην αξιοποιήσει το βήμα του ΟΗΕ προκειμένου να θέσει τις γνωστές παράλογες και ανιστόρητες απόψεις του για τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν θα ανοίξει τη βεντάλια των διεκδικήσεών του και θα καταγγείλει τη χώρα μας για δήθεν προβοκάτσιες και για επιθετικές κινήσεις εναντίον της Άγκυρας» σημείωναν στο ΠΟΝΤΙΚΙ διπλωματικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επιχειρήσει να αναδείξει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις ευθείες απειλές που πλέον εξαπολύει η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Ακόμη, αναμένεται να αναδείξει την συγκυρία μέσα στην οποία γίνονται όλα αυτά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου αλλά και ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια όλων των επαφών που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και στην δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών.

Εντωμεταξύ στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σε συνάντηση με τους ομολόγους του της Ε.Ε, τους ενημέρωσε για τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», στον οποίον αποτυπώνεται όλη η αναθεωρητική στρατηγική του Τούρκου Προέδρου.

Μέχρι αυτή την στιγμή πάντως δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για το εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορέσει κατά την διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ να έχει έστω μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η βόλτα αλά μπρατσέτα του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο στην Σύνοδο της Σαγκάης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ένα τέτοιο τετ-α-τετ.

Την ίδια στιγμή ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε πάντως ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της βλέψεις.

Απαντώντας σε προηγούμενη επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο των σχέσεων καλής γειτονίας και της προσήλωσης στις διεθνείς συμφωνίες, δείχνοντας για άλλη μία φορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Στη δεξίωση Μπάιντεν ο Μητσοτάκης – Συνάντηση με τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον βασιλιά Αμπντάλα θα έχει ο πρωθυπουργός

Πηγές ΥΠΕΞ – ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα για ατύχημα στο αεροδρόμιο Μακεδονία με το υπουργικό όχημα του κ. Δένδια – Εργαζόμενος τραυματίστηκε ελαφρά

Σκληρή κόντρα Θεοδωρικάκου – Σκουρλέτη στη Βουλή για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 16:49