search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:21
MENU CLOSE

Το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου διοργανώνεται στο ακριτικό νησί 22 – 25 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2248
22/9/2022
23.09.2022 11:58
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ νότια του Καστελόριζου - Media

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «όταν η επιστήμη έχει… κέφια» και ο λόγος αφορά το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, το οποίο διοργανώνεται από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, με τις υπογραφές ενός ντόπιου επιστήμονα που έκανε καριέρα στο εξωτερικό – του Πανταζή Χούλη – και μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην επικοινωνία της επιστήμης – της Ελένης Γραμματικοπούλου. Για δεύτερη χρονιά το ακριτικό νησί έρχεται στο προσκήνιο χάρη στο Φεστιβάλ Γρίφων, που φέρνει κοντά επιστήμονες και καλλιτέχνες σε μια γιορτή που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Το Μουσείο Γρίφων

Ο μαθηματικός Π. Χούλης επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ιδρύσει το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το μοναδικό διαδραστικό μουσείο γρίφων που υπάρχει στον κόσμο, το οποίο έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science + Technology + ARTS).

Η Ελλάδα έχει ιστορικά αποδεδειγμένη παράδοση στους γρίφους, με το Οστομάχιον του Αρχιμήδη να αποτελεί τον πρώτο τρισδιάστατο γρίφο της ανθρωπότητας, το Αίνιγμα της Σφίγγας να είναι ένας από τους πρώτους λεκτικούς γρίφους, ενώ ο Λαβύρινθος, το Κουτί της Πανδώρας και ο Γόρδιος Δεσμός χρησιμοποιούνται συχνά ως ονόματα για σημερινούς γρίφους.

Ο επισκέπτης του μουσείου βρίσκεται μπροστά σε νέους μηχανισμούς, μαθηματικές επινοήσεις, καινοτόμες ιδέες. Κι επιπλέον μαθαίνει ιστορικά στοιχεία για τους γρίφους, αλλά και την παγκόσμια επίδραση της Ελλάδας στους γρίφους. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως – συνολικά 4.200 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι επινοήσεις και κατασκευές του Π. Χούλη.

Η επικοινωνία της επιστήμης αλλιώς…

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στα οργανωτικά θέματα του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Ελένη Γραμματικοπούλου. Έχοντας αφιερώσει δεκαετίες δουλειάς για την καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού, θεωρεί ότι το Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο είναι απόδειξη ότι η επιστήμη δεν έχει όρια. Κι επειδή πιστεύει ακράδαντα στην αποκέντρωση, το Φεστιβάλ Γρίφων από το Καστελλόριζο θα «ταξιδέψει» φέτος στην Πάτρα και την Αθήνα. Αφήνοντας στην άκρη την εύκολη λύση να οργανωθεί ένα φεστιβάλ στο κέντρο και από κει να «μεταφερθεί» στην περιφέρεια, η Γραμματικοπούλου προτίμησε την αντίθετη ρότα: από το ακριτικό Καστελλόριζο στην Πάτρα και την Αθήνα.

Το ραντεβού του Φεστιβάλ Γρίφων στην Πάτρα είναι στις 21 – 23 Οκτωβρίου, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, και στην Αθήνα στις 16 – 18 Δεκεμβρίου, στο παλιό Καπνεργοστάσιο, στη Λένορμαν, όπου σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Βουλής.

Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Γρίφων έχει εκλαϊκευμένες επιστημονικές συζητήσεις, επιστημονικά δρώμενα με τη μορφή παιχνιδιού ή θεατρικής αφήγησης, εντυπωσιακά πειράματα, STEM, περιηγήσεις, κυνήγι θησαυρού, Stand up Science για παιδιά, εκθέσεις, κινηματογραφικά/μουσικά εργαστήρια και κυρίως αμέτρητους γρίφους που θα ζητούν επίμονα τη λύση τους. Εξήντα ερευνητές, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας!

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου οργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μεγίστης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

info: www.kastellorizofestival.com.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο» για την ενέργεια

Η Άγκυρα «σκαρώνει» κρίση

Τσίπρας: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:20