search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 03:22
MENU CLOSE

Λήγει η προθεσμία έκδοσης αδειών σε μικρά οικόπεδα αρχές Δεκέμβρη

17.10.2022 16:14
oikopedo_new

Τελειώνει ο χρόνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες που θέλουν να εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής άδειας, προκειμένου να χτίσουν με τους κανόνες της κατά παρέκκλιση δόμησης σε «μικρά οικόπεδα» στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας.

Μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Να κατοχυρώσουν δηλαδή το δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες που θα εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής αδείας πριν τη λήξη της προθεσμίας, θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2026, εφόσον δεν μείνουν στην έκδοση προέγκρισης, που είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος αλλά ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, που ισχύει για συνολικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, αρχικά ενός έτους και στη συνέχεια διετίας, έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης στα μικρά οικόπεδα, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Την ίδια ώρα πάντως φορείς που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικοί, νομικοί κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δοθεί παράταση, ενώ δεν λείπουν και οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στη Βουλή, από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν σύσσωμοι να θεσμοθετηθεί παράταση για τη δυνατότητα δόμησης στα μικρά οικόπεδα έως το τέλος του 2025 παράλληλα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και να μην απαξιωθούν χιλιάδες μικρές ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα.

Ρόλο, φυσικά, στην τελική απόφαση αναμένεται να διαδραματίσει και το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που «αγγίζει» εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν αποκλείεται η παράταση να δοθεί τμηματικά έως το 2025 (ανά εξάμηνο ή ανά έτος), με στόχο να μην «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα.

Προς ώρας πάντως φαίνεται πως όσοι ιδιοκτήτες δεν εκδώσουν εμπρόθεσμα οικοδομική άδεια, δεν θα έχουν άλλη «ελπίδα», παρά να περιμένουν έως το τέλος του 2025, χρόνος που προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), με τα οποία θα καθοριστούν οι εκτάσεις ένταξης σε πολεοδομικό σχέδιο και οι όροι δόμησης και χρήσεις γης σε αυτές, στις περιοχές, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του ΥΠΕΝ, που έχει ενταχθεί με συνολική χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εφόσον λοιπόν η περιοχή τους υπάγεται στο πρόγραμμα των νέων ΤΠΣ και ΕΠΣ, που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για το 70% της ελληνικής επικράτειας και ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή τους, όσοι ιδιοκτήτες χάσουν το δικαίωμα δόμησης μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022, θα πρέπει να περιμένουν για να διαπιστώσουν τότε, εάν έχουν νέα ευκαιρία να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να χτίσουν στο οικόπεδο τους με τους νέους πολεοδομικούς κανόνες που θα έχουν θεσπιστεί ή εάν αποκλείονται οριστικά από τη δυνατότητα δόμησης.

Διαβάστε επίσης:

Θέρμανση: Πώς θα ζεσταθεί οικονομικά μία τετραμελής οικογένεια – Αναλυτικά παραδείγματα (Video)

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ με αυξημένα έσοδα στο εννεάμηνο

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 01:51