search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:17
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πανωλεθρία για τη Ρωσία, έχασε σχεδόν 1000 στρατιώτες σε μία ημέρα, υποστηρίζει το Κίεβο

01.11.2022 00:27
Oukrania- Xersona- new

Σχεδόν 1.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια μόνο ημέρα στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία, στην χειρότερη ημέρα για τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξή του, στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα βίντεο από τη ρωσική πλευρά δείχνουν το χαμηλό ηθικό των στρατιωτών και τις πανικόβλητες κινήσεις τους, που φέρνουν ακόμα περισσότερα θύματα.

Σε ένα από τα βίντεο, πιθανότατα από τη Χερσώνα, διακρίνονται πανικόβλητοι στρατιώτες να ξεφεύγουν από επίθεση μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα. Αλλά και αυτό αναποδογυρίζει και οι στρατιώτες πέφτουν στο έδαφος, ουρλιάζοντας από πανικό. Την ίδια ώρα, η ουκρανική επίθεση γύρω τους συνεχίζεται αμείωτη.

Σε κάθε περίπτωση, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, στην τακτική ενημέρωση για τις ρωσικές απώλειες σε στρατιώτες και σε βαρύ υλικό, αναφέρει ότι την Κυριακή σκοτώθηκαν 950 στρατιώτες. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου οι νεκροί φτάνουν για τη ρωσική πλευρά τους 71.200, πολύ περισσότεροι και από αυτούς στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (1980-1988).

Κοντά σε αυτό τον αριθμό πρέπει να υπολογίζουμε τον αριθμό των τραυματιών που μένουν εκτός μάχης, αλλά τις μεγάλες απώλειες της Ρωσίας σε κάθε είδους στρατιωτικό υλικό, από άρματα μάχης, σε εξειδικευμένα οχήματα και από ελικόπτερα και αεροσκάφη μέχρι πυροβόλα.

Οι αριθμοί για τις απώλειες προέρχονται από την Ουκρανία και δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν άμεσα. Η Ρωσία δεν κάνει καμία αναφορά για τις δικές της απώλειες σε στρατιώτες και υλικό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν κέρδη σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία. Αλλά την ίδια ώρα η Ρωσία απαντά με μπαράζ πυραυλικών επιδρομών σε κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, στις οποίες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Αποτέλεσμα των επιθέσεων είναι μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας να αντιμετωπίζουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Πάντως η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 44 από 50 ή περισσότερους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία.

Πούτιν: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για την επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αιτιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποχωρήσει από αυτήν.

«Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με την υποστήριξη Βρετανών.

Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει πως πρόκειται για «ψευδές πρόσχημα» προκειμένου η Μόσχα να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Η συμφωνία της 22ας Ιουλίου είχε επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Να διατηρηθεί η τροπολογία που βάζει περιορισμούς στην Τουρκία για τα F-16 ζητά Δημοκρατικός βουλευτής

Έλον Μασκ: Διαλύει το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο

Επισιτιστική κρίση: Τι σημαίνει η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:14