search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 10:07
MENU CLOSE

Συναγερμός για το πυραυλικό «χτύπημα» στην Πολωνία – «Φωνές» για παρέμβαση του ΝΑΤΟ

15.11.2022 22:49
NATO-23-NEW

Την άμεση αντίδραση Λετονίας και Εσθονίας προκάλεσε η είδηση για τους πυραύλους που φέρονται να έπεσαν στην πολωνική πλευρά των πολωνο-ουκρανικών συνόρων και τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ένας Πολωνός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

Ωστόσο, ο Λετονός υπουργός Άμυνας Artis Pabriks έγραψε στο Twitter «τα συλλυπητήρια στους Πολωνούς αδερφούς μας. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από τις πολωνικές αρχές ότι ρωσικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν σε πολωνικό έδαφος.

Ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, περιέγραψε τις αναφορές ως «πιο ανησυχητικές».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σχολίασε στο Twitter: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι πιο ανησυχητικά. Συνεννοούμαστε στενά με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους.

«Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», σχολίασε το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter. «Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Ζελένσκι: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έδαφος του ΝΑΤΟ 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά “σημαντική κλιμάκωση” της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Πότε ενεργεί το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία 30 κρατών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, σκοπός του «είναι να εγγυηθεί την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών του με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα».

Η συμμαχία δημιουργήθηκε το 1949 ως απάντηση στην έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Ο αρχικός σκοπός του ήταν να προστατεύσει τη Δύση από την απειλή που δημιουργούσε η Σοβιετική Ένωση. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πολλά πρώην σοβιετικά έθνη έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προς μεγάλη ενόχληση του Πούτιν.

Η πιο γνωστή πτυχή της συμμαχίας είναι το άρθρο 5 της συνθήκης, το οποίο, αν γίνει επίκληση του, σημαίνει «μια επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των Συμμάχων».

Το άρθρο 5 έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η συμμαχία μπορεί να λάβει μέτρα συλλογικής άμυνας χωρίς να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – και το έκανε αυτό υπό το φως της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει παραπονεθεί εδώ και καιρό ότι το ΝΑΤΟ έχει, με την πάροδο του χρόνου, επεκτείνει τα σύνορά του με την αποδοχή χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – που σημαίνει ότι η Ρωσία μοιράζεται πλέον χερσαία σύνορα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, μειώνοντας έτσι τη γεωπολιτική του ισχύ σε αυτό που κάποτε ήταν η σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Μόλις τον Φεβρουάριο, απαιτούσε από το ΝΑΤΟ να περιορίσει τα σύνορα του 1997, προτού ενταχθούν στη συμμαχία τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, εκ των οποίων τα οι δύο τελευταίες συνορεύουν με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής του ενημέρωσης, ανέφερε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν σε πολωνικό έδαφος, παρά την φερόμενη «επιβεβαίωση» της είδησης ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλούνται τα δυτικά ΜΜΕ ως πηγή της πληροφορίας. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ».

Σαρλ Μισέλ: Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές

«Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» τη Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μπλακ άουτ – Στο τραπέζι και capital controls

G20: Συμφώνησαν σε προσχέδιο που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

TikTok: Απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το FBI – Φόβοι ότι το χρησιμοποιεί η Κίνα για συλλογή δεδομένων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:51