search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:15
MENU CLOSE

Νευρικότητα στα ενεργειακά χρηματιστήρια: Εκτόξευση σε φυσικό αέριο – πετρέλαιο, διόρθωση στη χονδρική ρεύματος

30.11.2022 16:39
xrimatistrio new

Η συνέχιση του πολέμου, η τρελή πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων αλλά και ο χειμώνας που ξεκίνησε να δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη έχουν αποσυντονίσει τις αγορές ενέργειας που δυσκολεύονται να βρουν μία κατεύθυνση και επιδίδονται σε διαδοχικά ράλι ή απότομες πτώσεις χωρίς λογική.

Δημιουργείται δηλαδή ένα περιβάλλον στο οποίο τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο όπου η νευρικότητα στις αγορές θα αποτελεί για καιρό τη νέα… κανονικότητα.

Έτσι λοιπόν μετά το άλμα στην χονδρική τιμή του ρεύματος, που τριπλασιάστηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ήρθε σήμερα το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να μας θυμίσουν ότι τα πάντα είναι ρευστά.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου καταγράφουν σημαντική άνοδο σχεδόν 8% και διαμορφώνεται στην περιοχή των 147 ευρώ η MWh.

Την ίδια στιγμή η τιμή του Brent καλπάζει, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του OPEC+ το σαββατοκύριακο, με τις φήμες να οργιάζουν ότι θα αποφασιστεί νέα μείωση στην παραγωγή.

Έτσι λοιπόν η τιμή του «μαύρου χρυσού» είναι στα 87 δολάρια το  βαρέλι με άνοδο 3,35%, ενώ το αμερικάνικο αργό καταγράφει επίσης άνοδο 3,5% στα 80,9 δολάρια.

Αντίβαρο σε αυτή την ανοδική πορεία για την διαμόρφωση των λιανικών τιμών, αποτελεί το ευρώ που σήμερα καταγράφει κέρδη 0,4% στα 1,037 έναντι του δολαρίου.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο και την τηλεδιάσκεψη του OPEC+, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν από τις 5 Δεκεμβρίου που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την επιβολή του πλαφόν.

Ο Οργανισμός συνεδριάζει καθώς η διαφαινόμενη απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού και το πλαφόν της G7, θέτουν ερωτηματικό για την προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας προσφοράς, απόφαση με ισχύ έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Το μοναδικό ίσως θετικό νέο της ημέρας είναι η μειωμένη τιμή στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τα 378, στα 330 ευρώ/MWh, για την Πέμπτη, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, η ελάχιστη σε 0 ευρώ και η ζήτηση σε 160 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα παραγωγής 51,1% έχει το αέριο, 22,5% οι ΑΠΕ, 10,9% οι εισαγωγές, 10,3% ο λιγνίτης και 1,5% τα υδροηλεκτρικά.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το γιορτινό «καλάθι του νοικοκυριού» -Πότε ξεκινά και τι θα περιλαμβάνει

Καλάθι του νοικοκυριού: Μειώθηκε η τιμή σε 192 προϊόντα λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΕ: Τεράστια φορολογική απάτη ύψους 2,2 δισ. ευρώ – Έρευνα σε 14 χώρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14