search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 01:09
MENU CLOSE

Γλυπτά του Παρθενώνα: Σενάριο για επιστροφή τους μέσω ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα

04.12.2022 21:20
Προκλητικό άρθρο στο Guardian: Να μοιραστούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Media

Ανοιχτή είναι η πιθανότητα ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τους τελευταίους μήνες γίνονται συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό μουσείο για να γίνει πραγματικότητα τέτοιο. Μάλιστα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», δηλώνοντας ότι γίνονται πράγματι προκαταρκτικές συνομιλίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα της συλλογής του ενώ μοιάζει απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την λύση του δανεισμού των εκθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει καλή θέληση να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα”», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Νεκροί ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός εν μέσω κινητοποιήσεων

Νότια Αφρική: Εννέα νεκροί από φονική πλημμύρα στο Γιοχάνεσμπουργκ – Υπερχείλισε ποταμός (Video)

Φρίκη στο Βέλγιο: 33χρονος σκότωσε την έγκυο σύζυγό του και το 5χρονο παιδί της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 01:08