search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:08
MENU CLOSE

Χαοτική φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ: 46 νεκροί, πολικές θερμοκρασίες, χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

26.12.2022 08:05
usaweathe2612_2

Τεράστια προβλήματα εξακολουθεί να δημιουργεί στις ΗΠΑ η φονική κακοκαιρία που πλήττει τη Βόρεια Αμερική πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, στους 46 ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών τα αμερικανικά ΜΜΕ με τους περισσότερους από τους νεκρούς να έχουν καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η κυβερνήτης της οποίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών. Αυτή εδώ είναι η χειρότερη». «Είναι μια μείζων κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, η οποία έχει γεννηθεί στο Μπάφαλο και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του NBC νεκροί από την κακοκαιρία έχουν καταγραφεί σε συνολικά 12 αμερικανικές πολιτείες: Κολοράντο, Ιλινόις, Κάνσας, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί και Ουισκόνσιν.

Οι πολικές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα, αφού έχουν μπλοκαριστεί τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που πολλοί δρόμοι είναι επικίνδυνοι και αρκετές πτήσεις ακυρώνονται, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Εκτός από τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, μεγάλος είναι και ο αριθμός των νοικοκυριών που είναι χωρίς ρεύμα, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 150.000, ενώ άλλα 140.000 είναι τα σπίτια χωρίς ηλεκτρισμό στον Καναδά και κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτείνονται από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά έως την περιοχή του Ρίο Γκράντε, δηλαδή κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Περίπου το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάστηκε από την κακοκαιρία και οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το κανονικό για την εποχή από τα ανατολικά των Βραχωδών Ορέων έως τα Απαλάχια.

Όσον αφορά στο Μπάφαλο, το οποίο επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόουκελ, δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα πυροσβεστικά οχήματα στην πόλη είχαν αποκλειστεί το Σάββατο (24/12) και απηύθυνε έκκληση στους ανθρώπους, τα Χριστούγεννα (25/12), ώστε να σεβαστούν τη συνεχιζόμενη απαγόρευση οδήγησης στην περιοχή.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε, επίσης, ότι είναι σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Πολιτείας να την κηρύξει σε κατάσταση καταστροφής. «Θα περάσει στην ιστορία ως η καταστροφικότερη καταιγίδα στο Μπάφαλο. Είναι ιστορικών διαστάσεων και ακόμη είμαστε στα μισά», είπε η Χόκουλ.

Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο πριν τη Δευτέρα, προειδοποίησε ο Μαρκ Πόλονκαρτς, εκπρόσωπος της κομητείας Τρι και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμη μέχρι τη νύκτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες», είναι «τρελό», περιέγραφε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS.

Ακόμα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Τρίτης (27/12). Από την πλευρά της, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει αναφέρει ότι το συνολικό ύψος του χιονιού στο τοπικό διεθνές αεροδρόμιο ανερχόταν σε 109 εκατοστά κατά τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) των Χριστουγέννων (25/12).

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε εκπρόσωποι των πολιτειών, η διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων από τον «κυκλώνα-βόμβα» θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Πάντως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κινούνταν ανατολικά τα Χριστούγεννα (25/12), αφού προκάλεσαν διακοπή στην ηλεκτροδότηση σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ανάγκασε χιλιάδες εμπορικές πτήσεις να ακυρωθούν.

Επίσης, περισσότερα από 150.000 σπίτια και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δεν είχαν ρεύμα τα Χριστούγεννα (25/12), σε σχέση με τα 1,8 εκατομμύρια που δεν είχαν ρεύμα στις αρχές του Σαββάτου (24/12), σύμφωνα με το poweroutage.us που επικαλείται το Reuters. Μάλιστα, στο Μπάφαλο, 15.000 κάτοικοι εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ των Χριστουγέννων (25/12), όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Στο Κεντάκι, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τρεις θανάτους που σχετίζονται με την κακοκαιρία από την Παρασκευή (23/12), ενώ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στο Οχάιο, όταν μια καραμπόλα 50 οχημάτων καταγράφηκε στην εν λόγω Πολιτεία, την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας.

Άλλοι θάνατοι που σχετίζονται με το ακραίο ψύχος ή με τροχαία δυστυχήματα που προκλήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αναφέρθηκαν στο Μιζούρι, στο Τενεσί, στο Κάνσας και στο Κολοράντο, σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.

Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε.

Η καταιγίδα έπληξε και τον Καναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Τρεις νεκροί από την πτώση συντριμμιών ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη στρατιωτική βάση Ένγκελς

Νέοι μύδροι Μεντβέντεφ: Μόνο τα πυρηνικά όπλα της Μόσχας αποτρέπουν την κήρυξη πολέμου από τη Δύση

Ολλανδία: «Η συγγνώμη της κυβέρνησης για τον ρόλο της χώρας στο δουλεμπόριο είναι μόνο η αρχή» δήλωσε ο βασιλιάς της χώρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:08