search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:24
MENU CLOSE

ΥΠΕΞ: Βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

16.01.2023 22:51
ypex_new

Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε οικόπεδο που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στην περιοχή Wadi Hilweh στο Σιλουάν, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Επαναλαμβάνουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τη συνεχή υποστήριξή μας στη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και προνομίων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων» διαμηνύει επίσης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, έγινε κατάληψη περιουσίας του, από ισραηλινή ριζοσπαστική ομάδα, στο Wadi Hilweh στο Σιλουάν, νότια της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το Πατριαρχείο, «αυτή η ριζοσπαστική ομάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ή δικαστική υποστήριξη που να της επιτρέπει να εισέλθει ή να καταλάβει το κομμάτι γης που ανήκει σε εκκλησιαστική περιουσία». Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε επίσης το γεγονός ότι «η επιδρομή έγινε με την προστασία ένοπλων Ισραηλινών αστυνομικών και συνοριοφυλάκων».

Το Πατριαρχείο διαβεβαίωσε ότι «αυτό το κομμάτι γης, γνωστό ως ‘κόκκινη γη’, έχει μέγεθος περίπου 1,2 στρεμμάτων και έχει μισθωθεί στην οικογένεια Σουμρίν από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η οικογένεια Σουμρίν εξακολουθεί να το καλλιεργεί έως σήμερα, και αυτή η κατάληψη αποτελεί σαφή καταπάτηση των περιουσιών του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ».

Αυτό το περιστατικό αντιπροσωπεύει την αντίδραση των ριζοσπαστικών ισραηλινών ομάδων απέναντι στην κριτική που ασκεί το Πατριαρχείο για τις επεκτατικές πρακτικές τους που στοχοποιούν εσκεμμένα τους Χριστιανικούς Ναούς στην Ιερουσαλήμ, όπως άλλωστε τόνισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά την ομιλία που εκφώνησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στην είσοδο της Χριστιανικής Συνοικίας, στην Πύλη του Δαυίδ, κατά την τελετή αφής του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ο Μακαριώτατος είχε κάνει λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια εκδίωξης Χριστιανών από τα Ιεροσόλυμα και άλλες τοποθεσίες των Αγίων Τόπων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου, είχε ξαναγίνει απόπειρα επίθεσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία το 2008, όταν ο Δήμος προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει. Το Πατριαρχείο προσέφυγε στο δικαστήριο κατά του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι μια ισραηλινή ριζοσπαστική οργάνωση διέθετε έγγραφα που συνέδεαν αυτό το οικόπεδο με μία ύποπτη συμφωνία πλαστογραφίας το 2004, η οποία περιελάμβανε τις περιουσίες της Πύλης της Γιάφας.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επεσήμανε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του επί της εκκλησιαστικής περιουσίας, και ότι δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη

Δένδιας: «Ο Άγιος Μαρίνος δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας για το ΣΑ του ΟΗΕ»

«Καρφιά» Βαρβιτσιώτη για Σαμαρά στην κηδεία του Γλύξμπουργκ:  Εντυπωσιάζομαι με τους όψιμους φιλοβασιλικούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09