search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:36
MENU CLOSE

Ουκρανία: Τι σημαίνει η αποστολή Leopard και Abrams στο Κίεβο – Οι πολιτικές προεκτάσεις (videos)

25.01.2023 12:08
ukraine_tanks_germany_usa_new

Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να πάρει σήμερα (25/1) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς γιορτάζει τα 45α γενέθλιά του: Αναμένει να ακούσει τα καλά νέα από το Βερολίνο – ότι ο καγκελάριος Σολτς θα στείλει στην Ουκρανία τα προηγμένης τεχνολογίας άρματα μάχης Leopard, ενώ ο Λευκός Οίκος θα του κάνει ένα εξίσου μεγάλο δώρο, στέλνοντας περίπου 30 άρματα Abrams.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς αναμένεται ότι θα ανακοινώσει το μεσημέρι ότι το Βερολίνο όχι μόνο δίνει το πράσινο φως στους συμμάχους για να εξάγουν τανκς Leopard στην Ουκρανία, αλλά θα στείλει και γερμανικά τανκς, καθώς την άνοιξη αναμένεται ότι θα κλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η εντυπωσιακή αλλαγή στάσης του Σολτς, που εμφανιζόταν μέχρι χθες διστακτικός να στείλει Leopard στην Ουκρανία, θεωρείται αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχτηκε από τους δυτικούς συμμάχους και από τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αλλαγή της αμερικανικής στάσης – ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται τώρα έτοιμος να στείλει τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία, όπως γράφει η Wall Street Journal. Ο Λευκός Οίκος μέχρι χθες θεωρούσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να διαχειριστούν εύκολα αυτά τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης και θα χρειαστεί πολύ μεγάλο διάστημα για να ενταχθούν λειτουργικά στο ουκρανικό οπλοστάσιο. Αλλά ούτως ή άλλως η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης στους Ουκρανούς είναι μία διαδικασία που θα διαρκέσει πολλούς μήνες, δηλαδή δεν πρόκειται να μπουν στην πρώτη γραμμή κατά την επικείμενη εαρινή αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Στο επίπεδο των εντυπώσεων: Η Πολωνία που άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στη Γερμανία για την αποστολή των Leopard μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς πέρασε η δική της γραμμή.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μπορεί κι αυτός να διεκδικήσει μια πολιτική νίκη: ότι υποχρέωσε τον Λευκό Οίκο να επανεξετάσει την στάση του και να στείλει τανκς Abrams.

Οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να διατρανώσουν την αρραγή ενότητα της δυτικής συμμαχίας, αφού ακόμα και οι διστακτικοί Γερμανοί έκαναν πίσω με τα τανκς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα καυχηθεί ότι με τις πιέσεις του κατάφερε να πάρει τα τανκς που ήθελε – παρόλο που θα πάρει μόλις μερικές δεκάδες, ενώ ζητούσε εκατοντάδες και επιπλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσα από τα άρματα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στο μέτωπο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, σχολίασε τα δημοσιεύματα ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να στείλει άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δείχνει «ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι η παράδοση αρμάτων μάχης Leopard «δεν θα φέρει τίποτα καλό στις μελλοντικές σχέσεις» Βερολίνου – Μόσχας. «Θα αφήσουν ένα μακροπρόθεσμο αποτύπωμα», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης όπως φαίνεται από τη Σελήνη

Σκύλος… «πυροβόλησε» και σκότωσε κυνηγό!

Έρευνα: Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πολλές από τις χειρονομίες των πιθήκων – Ίσως έτσι ξεκίνησε η γλώσσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:36