search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:32
MENU CLOSE

Μελόνι: Πώς μεταμορφώθηκε σε «μετριοπαθή» – Ο ρόλος του χρέους και της… Λιζ Τρας  (Photos/Video)

26.01.2023 13:12
meloni22

Πριν αναλάβει την ιταλική πρωθυπουργία η εθνικίστρια Τζόρτζια Μελόνι, τον Σεπτέμβριο, το γερμανικό περιοδικό Stern την έκανε εξώφυλλο με τον τίτλο «η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Ευρώπη».

Ήταν τόση η ανησυχία στην ΕΕ που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είχε «τα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκτροπής της δημοκρατικής πορείας της Ιταλίας.

Περίπου 100 μέρες αφότου η Μελόνι ορκίστηκε πρωθυπουργός, σχηματίζοντας την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση που είχε γνωρίσει η Ιταλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων έχουν υποχωρήσει.

Η μεταμόρφωση…

 Παρά τις νεοφασιστικές πολιτικές ρίζες και την οξύτατη ρητορική η Μελόνι έχει επιλέξει να κυβερνά με προσοχή, αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, αλλά και στη διεθνή σκηνή, φτιάχνει ένα διαφορετικό status quo και δεν ρισκάρει καμία ριζοσπαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική.

«Βλέπουμε κάποιου είδους μεταμόρφωση», λέει στο Reuters η Σοφία Βεντούρα, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η Μελόνι «είναι πιο μετριοπαθής σε σχέση με την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση και έχει σαφώς αντιληφθεί ότι χρειάζεται αλλαγή της εικόνας της για να είναι αξιόπιστη ηγέτης σε διεθνές επίπεδο», προσθέτει η Σοφία Βεντούρα.

Συνεργάτες, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι της Τζόρτζια Μελόνι εκτιμούν ότι ο βασικός λόγος για το μετριοπαθές πρόσωπο που δείχνει είναι τα χρήματα- για την ακρίβεια η έλλειψη χρήματος.

…και η αιτία

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ- το τρίτο υψηλότερο στον αναπτυγμένο κόσμο μετά την Ιαπωνία και την Ελλάδα.

Και η δραματική πτώση της Λιζ Τρας που παραιτήθηκε από την βρετανική πρωθυπουργία μόλις δύο μέρες πριν αναλάβει την πρωθυπουργία η Μελόνι, ήταν μία σημαντική υπενθύμιση για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν ξεπεράσεις τις γραμμές που ορίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως σημειώνει το Reuters.

«Αυτό που συνέβη στην Βρετανία δείχνει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με την οικονομική και νομισματική πολιτική», δήλωνε τότε ο ευρωπαίος επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από το οποίο θα πάρει περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ, υπό τον όρο ότι θα προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, του Μάριο Ντράγκι.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, το πρώτο ταξίδι που έκανε η Μελόνι στο εξωτερικό ήταν με προορισμό τις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και να την διαβεβαιώσει ότι η Ιταλία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, παρά τις επιφυλάξεις που η ίδια είχε εκφράσει όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία.

 «Θα ήταν αδιανόητο να ρισκάρει η Μελόνι να χαθούν αυτά τα χρήματα. Η αποτυχία θα οδηγούσε σε τραγωδία», λέει ο Ντανιέλε Αλμπερτάζι, καθηγητής πολιτικών επιστημών το πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, προσθέτοντας: Η Μελόνι «συμπεριφέρθηκε με τον μόνο τρόπο που μπορούσε».

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, λέει στο Reuters ότι η Μελόνι, που αρχικά εμφανιζόταν ως φανατική ευρωσκεπτικίστρια, προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της στην Ευρώπη και ακολουθεί μετριοπαθή προσέγγιση.

Ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό της ακροδεξιάς

Η αλλαγή στάσης αντανακλάται και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ρώμη δεν έχει παρουσιάσει κάποια σημαντική μεταρρύθμιση, τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν έχουν αποφύγει τις μεταξύ τους αναταράξεις και τα στελέχη τους θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την θητεία της- κάτι που έχει συμβεί μόνο μία φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι υποστηρικτές της Μελόνι λέει πως με την τακτική της κερδίζει χρόνο για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει. «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα με πενταετή ορίζοντα, χωρίς το άγχος να παρουσιάσουμε άμεσα κάποια αποτελέσματα», λέει ο Τζιοβάνι Ντονζέλι, στέλεχος του κόμματος της Μελόνι. Αθόρυβα, στο μεταξύ, τα δεξιά κόμματα βάζουν τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Μελόνι είναι ότι οι εταίροι της στην κυβέρνηση – η Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia – έχουν συνηθίσει να είναι πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή και είναι αμφίβολο αν θα δεχτούν να περιοριστούν στον ρόλο του κομπάρσου για μεγάλο διάστημα.

Ίσως να συγκεντρωθούν σύννεφα πάνω από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν η Λέγκα του Βορρά θα επιχειρήσει να προωθήσει τα σχέδια για μεγαλύτερη αυτονομία στις βόρειες επαρχίες της Ιταλίας. Μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων των Αδελφών της Ιταλίας στις κεντρικές και νότιες επαρχίες της χώρας.

«Η περιφερειακή αυτονομία θα προκαλέσει μπελάδες στην Μελόνι. Είναι δύσκολο να τετραγωνίσεις τον κύκλο», λέει ο Αλμπερτάζι.

Διαβάστε επίσης

Παλαιστίνη: Τέσσερις νεκροί σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν (Video)

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί κτηνοτρόφοι από έκρηξη – Μυστήριο με τα αίτια

NASA: Μικρός αστεροειδής θα περάσει σήμερα ξυστά από τη Γη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04