search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:00
MENU CLOSE

Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (Photos/Videos)

27.01.2023 21:20
jerusalem

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά σε μια συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.

Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν συνοικία της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20.30 το βράδυ.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για “τρομοκρατική επίθεση“.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Καταδικάζουν την επίθεση ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και ΗΑΕ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας να παράσχουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ μετά την επίθεση σε συναγωγή, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη στυγερή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε απόψε σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ και είμαστε σοκαρισμένοι από την απώλεια ζωών. Η επίθεση, κατά τραγικό τρόπο, σημειώθηκε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όταν σε όλον τον κόσμο τιμάται η μνήμη εκείνων που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Την επίθεση, που συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα, καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Καταδικάζει την επίθεση το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη «φρικτή επίθεση» που σημειώθηκε στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

Επίσης, τονίζει πως τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις με στόχο αμάχους σε χώρους λατρείας είναι απαράδεκτες και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση με σφυρί που δέχτηκε ο σύζυγος της Νάνσι Πελόζι

ΗΠΑ: Διαδηλώστε ειρηνικά, λέει η μητέρα Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία στις ΗΠΑ για τα σκάνδαλα διαφθοράς μετά τη ροή δισ. δολαρίων σε βοήθεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:59