search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Australian Open: Η Αρίνα Σαμπαλένκα έκανε την ανατροπή – Την Κυριακή ο τελικός ανάμεσα σε Τσιτσιπά – Τζόκοβιτς (Videos)

28.01.2023 15:07
arina_tenis

Η Αρίνα Σαμπαλένκα, η οποία βρίσκεται στο Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, κατέκτησε το πρώτο Grand Slam στην καριέρα της. Στον τελικό του Australian Open, που φιλοξενείται στη Μελβούρνη, η Λευκορωσίδα τενίστρια, επικράτησε με ανατροπή 4-6, 6-3, 6-4, της -ρωσικής καταγωγής- Καζάκας, Ελενα Ριμπάκινα (Νο 25) και κατέκτησε το τρόπαιο στο πρώτο από τα τέσσερα κορυφαία τουρνουά της χρονιάς.

Με αυτόν τον τίτλο, η 24χρονη Σαμπαλένκα θα επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα (30/1) στην δεύτερη θέση του κόσμου, που είναι και η καλύτερη στην καριέρα της, ενώ η 23χρονη Ριμπάκινα, θα «σκαρφαλώσει» στο Νο 10, που επίσης, είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει στην κατάταξη της WTA.

Η Σαμπαλένκα έπαιξε ένα πολύ… ριψοκίνδυνα και χρειάσθηκε λίγο χρόνο για να βρει τα… πατήματα της. Τελικά, κατάφερε να κάνει την ανατροπή και όταν το τελευταίο κτύπημα της Ριμπάκινα, έστειλε την μπάλα εκτός γραμμής, ξάπλωσε και ξέσπασε σε κλάματα. Μόλις σηκώθηκε, η αντίπαλος της, ήταν εκεί για να την πάρει στην αγκαλιά της.

Στη μέχρι σήμερα καριέρα της, η Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια, αγωνίσθηκε σε τρεις ημιτελικούς Grand Slam (Wimbledon 2021, US Open 2021 και 2022) χωρίς να φθάσει ποτέ στον τελικό. Όμως το 2021, αγωνίσθηκε στον τελικό του διπλού στο Australian Open, μαζί με την Βελγίδα, Ελίζ Μέρτενς.

Όσον αφορά στη Ριμπάκινα, δεν είχε περάσει ποτέ τον τρίτο γύρο σε τρεις εμφανίσεις μέχρι στιγμής στο Australian Major, ενώ η περυσινή νίκη της στο Wimbledon, δεν της είχε δώσει, καθώς η WTA και η ATP, αποφάσισαν να μην δοθούν βαθμοί, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την Κυριακή ο τελικός των ανδρών

Με στόχο τον 22ο τίτλο Grand Slam (σ.σ. όσους έχει και ο Ισπανός, Ραφαέλ Ναδάλ) και τον 10ο στην Μελβούρνη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θ’ αντιμετωπίσει αύριο (29/1, 10.30) στον τελικό του Australian Open τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος διεκδικεί το πρώτο σπουδαίο τρόπαιο στην καριέρα του. Παράλληλα, τόσο ο Σέρβος θρύλος του τένις, όσο και ο νεαρός Ελληνας, θα έχουν ως επιπλέον «έπαθλο» την κορυφή του κόσμου, καθώς όποιος επικρατήσει, θα βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί η ATP.

«Είμαι τυχερός, που σε αυτήν την φάση της καριέρας μου, υπάρχει ένα ιδιαίτερο θέμα σχεδόν σε κάθε τουρνουά, και συγκεκριμένα σε αυτά των Grand Slam», υπογράμμισε ο 35χρονος Σέρβος, ο οποίος δηλώνει περισσότερο… πεινασμένος παρά κουρασμένος, ενώ από την πλευρά του, ο 24χρονος «Tsitsifast», επεσήμανε: «Είναι οι στιγμές για τις οποίες δουλεύω πολύ. Υπάρχει κάτι περισσότερο από μια νίκη σε αυτούς τους μεγάλους αγώνες. Και είμαι χαρούμενος που αυτή η ευκαιρία, είναι εδώ».

«Είναι ακριβώς αυτό που είχα φαντασθεί και ήλπιζα όταν ήλθα στην Αυστραλία εφέτος. Είχα κάθε πρόθεση να βρεθώ σε θέση να αγωνισθώ για ένα νέο τρόπαιο στο Australian Open», παραδέχθηκε ο Τζόκοβιτς, ενώ για τον Τσιτσιπά, ένα όνειρο, γίνεται πραγματικότητα: «Το να είμαι εδώ στον τελικό, σημαίνει πολλά για εμένα. Εδώ έπαιξα ένα από τα πρώτα μου Grand Slam ως νεαρός και τώρα το να είμαι στον τελικό του απλού ανδρών, είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο μου βήμα σε ένα γήπεδο τένις».

Οπως ο Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός, έτσι και ο Τζόκοβιτς δεν έχει χάσει ποτέ στον τελικό της Μελβούρνης, όπου κατέχει το ρεκόρ με εννέα τίτλους. Και αύριο, στοχεύει να φύγει από την μεγαλούπολη της Αυστραλίας με το δέκατο τρόπαιο ανά χείρας: «Το γεγονός ότι δεν έχω χάσει ποτέ έναν τελικό του Australian Open, είναι μια μεγάλη ενίσχυση της αυτοπεποίθησης».

Από την πλευρά του, ο Τσιτσιπάς θα παίξει τον δεύτερο τελικό του Grand Slam μετά την ήττα του Ρολάν Γκαρός το 2021 από τον Τζόκοβιτς και μάλιστα με μία επική ανατροπή από 2-0: «Η Σερβία είναι μια πολύ μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, και έχει βγάλει πολλούς πολύ καλούς παίκτες. Ελπίζω ότι στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο, δηλαδή να κατακτήσουμε πολλά τουρνουά Grand Slam», προφανώς συμπεριλαμβάνοντας και στη Μαρία Σάκκαρη.

Ο νικητής του τελικού θα «εκθρονίσει» τον νεαρό Ισπανό, Κάρλος Αλκαράθ από το Νο 1 του κόσμου. Για τον Τζόκοβιτς, θα είναι μια επιστροφή στην κορυφή μετά από ένα «αρνητικό» 2022, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ο «Νόλε» κατέχει το ρεκόρ για τον αριθμό των εβδομάδων που πέρασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης (373) και τον αριθμό των σεζόν που τον βρήκαν επικεφαλής στο τέλος τους (7).

«Τα τουρνουά Grand Slam και η θέση του Νο 1, είναι οι δύο κορυφές του επαγγελματικού τένις και ήταν πάντα στόχοι για εμένα. Οπότε, ναι, θέλω να συνεχίσω να γράφω την Ιστορία του αθλήματός μου», παραδέχεται ευθέως ο Τζόκοβιτς, ενώ ο νεαρός Ελληνας, προσθέτει: «Ημουν Νο 1 στον κόσμο στην κατηγορία των juniors και τώρα θέλω, να γίνω και στους επαγγελματίες».

Διαβάστε επίσης:

Euroleague: Ο Ολυμπιακός με τριάδα «φωτιά» επικράτησε 95-89 της Μακάμπι στο ΣΕΦ και παραμένει στην κορυφή

Στίβος: Πέρασε τα 5.83μ και έπιασε το όριο για Κωνσταντινούπολη και Βουδαπέστη ο Καραλής στο μίτινγκ Καρλσρούης

Australian Open: Ραντεβού του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27