search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:56
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Η οργή κατά Ερντογάν μεγαλώνει μαζί με τον τραγικό απολογισμό – Εντολή για «μαύρο» στο Twitter (Photos/Videos)

08.02.2023 16:55
seismos syria

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι υπήρξαν προβλήματα με την αρχική αντίδραση της κυβέρνησής του στον καταστροφικό σεισμό στη νότια Τουρκία, την ώρα που ο θυμός όσων έμειναν άστεγοι ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους μεγαλώνει.

Ο Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις κάλπες του Μαΐου, δήλωσε κατά τις επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται πλέον κανονικά και υποσχέθηκε ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε όλη την Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τους 11.000.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ το Twitter έχει αποκλειστεί σε πολλά δίκτυα εντός της Τουρκίας, σύμφωνα με το NetBlocks, μια ομάδα που παρακολουθεί τις διακοπές στο Διαδίκτυο – αφαιρώντας ένα βασικό κανάλι επικοινωνίας για τον συντονισμό των προσπαθειών βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας.

Ο Alp Toker, διευθυντής της NetBlocks, είπε ότι η συντονισμένη φύση του μπλοκαρίσματος υποδηλώνει ότι πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής εντολής. Είπε ακόμη ότι τα δεδομένα δικτύου έδειξαν ότι ο αποκλεισμός γινόταν με λογισμικό εγκατεστημένο από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που μπορεί να εμποδίσει τη φόρτωση συγκεκριμένων ιστότοπων και υπηρεσιών.

Η Τουρκία έχει ιστορικό επιβολής περιορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών και μεγάλων περιστατικών ασφάλειας.

Τον Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε σαρωτική νομοθεσία σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση. Ως μέρος του μέτρου, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αφαιρέσουν περιεχόμενο και να παρέχουν πληροφορίες για χρήστες στις αρχές εάν τους ζητηθεί. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιβράδυνση στην ταχύτητα των υπηρεσιών τους στην Τουρκία.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, οι κάτοικοι αναζητούν προσωρινό καταφύγιο και φαγητό σε άσχημες καιρικές συνθήκες και περιμένουν με αγωνία κοντά σε σωρούς ερειπίων, όπου η οικογένεια και οι φίλοι τους μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι. Οι διασώστες βγάζουν ακόμα ζωντανούς ανθρώπους ενώ άλλοι βρίσκονται νεκροί.

Παρόμοιες σκηνές και καταγγελίες υπάρχουν και στη γειτονική Συρία, όπου ο αντίκτυπος του τεράστιου σεισμού της Δευτέρας είναι τεράστιος.

Ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο χώρες αναμένεται να αυξηθεί καθώς εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν σε πολλές πόλεις κι έχουν γίνει τάφοι για τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν στα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός.

Στην τουρκική πόλη Antakya, δεκάδες πτώματα, άλλα καλυμμένα με κουβέρτες και σεντόνια και άλλα σε σακούλες, παρατάχθηκαν στο έδαφος έξω από ένα νοσοκομείο.

Πολλοί στη ζώνη της καταστροφής κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ή στους δρόμους κάτω από κουβέρτες, φοβούμενοι να επιστρέψουν σε κτίρια που ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ – τον πιο θανατηφόρο στην Τουρκία από το 1999 – και από έναν δεύτερο ισχυρό σεισμό λίγες ώρες αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – Συρία: Αυτοί είναι οι 10 φονικότεροι σεισμοί του 21ου αιώνα (videos)

Συγκλονιστικές στιγμές στη Συρία: Απεγκλώβισαν οικογένεια από συντρίμμια, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές οι διασώστες – Πάνω από 11.000 οι νεκροί

Τούρκικη ευγνωμοσύνη για την ελληνική αποστολή – «Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για βοήθεια» (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52