search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:10
MENU CLOSE

Γιατί ο Μητσοτάκης βλέπει τους καλλιτέχνες την Τετάρτη

13.02.2023 06:00
Rex_new

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, με αφορμή το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 που αφορά στα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση της καταλαγής.

Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, από τους διοργανωτές θεαμάτων και τον ΣΕΗ, μέχρι τους σπουδαστές σε κρατικές σχολές θεάτρου, με αντικείμενο της συνάντησης την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, με σχετική τροπολογία, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι «εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής του π.δ. 85/2022 (Α’ 232) η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α 143)».

Ωστόσο, η εξαίρεση των καλλιτεχνών δεν επέφερε μείωση των αντιδράσεών τους: Αντιθέτως, σχεδόν σε καθημερινή βάση έχουμε πορείες, διαδηλώσεις και happenings, με αποκορύφωνα τη μεγάλη συναυλία της περασμένης Παρασκευής έξω από το υπό κατάληψη Rex, στην οποία συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναυλία αυτή, αλλά και το γενικότερο malaise που προκαλούν οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών για αυτό που θεωρούν ότι αποτελεί υποβάθμιση των σπουδών τους και, εν τέλει, του έργου τους, αποτέλεσε το έναυσμα για να ασχοληθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός με το θέμα.

• Από τη μία, οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου δημιουργούσαν μια επιπλέον αναταραχή, και δη σε προεκλογική περίοδο, ενώ η διαχείρισή της (και) από τα ΜΜΕ ενίοτε «έριχνε λάδι στη φωτιά», αντί να οδηγεί σε αποκλιμάκωση και σταδιακή μείωση των κινητοποιήσεων.

• Και, από την άλλη, το μήνυμα της κυβέρνησης ότι οι καλλιτέχνες εξαιρούνται από το επίμαχο Π.Δ. και ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί τους για την αναβάθμιση των σπουδών τους και για την καλύτερη αποτύπωση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους δεν έμοιαζε να περνά στον καλλιτεχνικό κόσμο.

• Σε τρίτο επίπεδο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι όταν ονόματα, που σχεδόν καθημερινά «μπαίνουν στα σπίτια» των πολιτών μέσω της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, εμφανίζονται με καταγγελτικό λόγο, τότε η ζημιά που μπορεί να γίνει ενδεχομένως να είναι και πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου από κινητοποιήσεις ενός κλάδου.

Εξ ου και η απόφαση Μητσοτάκη να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξει ένα… μορατόριουμ, μέχρις ότου η κυβέρνηση προχωρήσει στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Για την ώρα, η «γραμμή» της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να ισοτιμηθούν με τίτλους ΑΕΙ τα διπλώματα που προέρχονται από μεταλυκειακές σχολές επιπέδου ΙΕΚ, ωστόσο, μένει να φανεί πώς ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να πείσει τους καλλιτέχνες για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, μετά από τόσο καιρό έντασης.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί ο Κασιδιάρης: Έτσι θα κατέβω στις εκλογές – Τους άφησα να με διαφημίσουν (Video)

Τσαπανίδου για Νέα Δημοκρατία: «Η κυβέρνησή σας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα»

Σεισμός στην Τουρκία – Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη Δένδια: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα» (Photo | Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:10