search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 15:22
MENU CLOSE

Ένας παράξενος επισκέπτης…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2269
16/2/2023
18.02.2023 06:00
EPISKEPTHS

Μία από τις παραστάσεις που είδα και μ’ άρεσαν ήταν ο «Επισκέπτης» του Ερίκ Eμανουέλ Σμιτ, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια. Στον βασικό ρόλο, ένας απολαυστικός Μάνος Βακούσης, στην πιο ώριμη στιγμή της πολύχρονης θεατρικής θητείας του.

Η υπόθεση. 22 Μαρτίου του 1938 στη Βιέννη. Οι ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Η κόρη του Φρόιντ, η Άννα, οδηγείται για ανάκριση στην Γκεστάπο. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο…

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ως προς τη θεματική, τη γραφή και το ύφος έργο. Μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα από τη ζωή του «πατέρα» της ψυχανάλυσης μπλέκονται στον «Επισκέπτη», δίνοντας τη δυνατότητα στον συγγραφέα του να ασχοληθεί με τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά ερωτήματα της ύπαρξης.

Ο σκηνοθέτης. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του, που υπογράφει μαζί με τον Αντώνη Γαλέο τη μετάφραση του έργου, γνωρίζει καλά τον Ερίκ Eμανουέλ Σμιτ και έναν χρόνο μετά τις πολύ επιτυχημένες «Αινιγματικές παραλλαγές» επιστρέφει στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με τον «Επισκέπτη» του ίδιου συγγραφέα και εκλεκτούς ερμηνευτές, σκηνοθετώντας ένα έργο έντονο σε συναισθήματα και αντιπαραθέσεις, ιδέες και αναζητήσεις.

Έχοντας εντυπωσιάσει στην τηλεόραση, πριν από λίγες μέρες άρχισε να προβάλλεται ο τρίτος και τελευταίος κύκλος της αστυνομικής σειράς «Έτερος Εγώ» με τίτλο «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και σενάριο του ίδιου και της Κατερίνας Φιλιώτου, κάθε Δευτέρα, στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 1HD.

INFO

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα. Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου. Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος.

Διαβάστε επίσης:

«Mια φορά κι έναν καιρό… ήταν ένα σύνδρομο που το έλεγαν Άσπεργκερ…»

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» – Ξεκίνησε η προπώληση για το έργο

Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 15:21