search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:07
MENU CLOSE

Στο μαντρί του Μπλίνκεν…

19.02.2023 06:00
blinken2

Έρχεται για να συναντήσει Μητσοτάκη (Δένδια) και Τσίπρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά τις επαφές του με την τουρκική ηγεσία.

Η καταστροφή των σεισμών ισοπέδωσε τουρκικές πόλεις θάβοντας κάτω από τα χαλάσματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως, υπονόμευσε δυνάμεις και αντοχές της τουρκικής ηγεσίας που μεθοδικά επιχείρησε τα τελευταία χρόνια να «απογαλακτίσει» της χώρα από τη δυτική (αμερικανική) πατρωνία.

Με πιο απλά λόγια η τουρκική ηγεσία υποδέχεται τον Αμερικανό Υπουργό εξωτερικών– που προσάρμοσε την περιοδεία του (σε Γερμανία και Ελλάδα) για να περιλάβει και την Τουρκία – από θέση αδυναμίας/άμυνας. Ο Ερντογάν σ’ αυτή τη φάση (με τη χώρα να έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή και με τις εκλογές μπροστά του) έχει ανάγκη την αμερικανική βοήθεια, η οποία όπως είναι γνωστό δεν προσφέρετε χωρίς ανταλλάγματα.

Το τι ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ερντογάν είναι γνωστό:

-Να απομακρυνθεί από την ρωσική πολεμική βιομηχανία
-Να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
-Να εξασφαλίσει με τη στάση της την εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Τα περιθώρια αντοχής του Ερντογάν στις αμερικανικές πιέσεις θα φανούν μετά, ή κάποιον καιρό μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τουρκική ηγεσία αν και είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση δεν απεμπολεί πάγιες θέσεις της.

Είναι άξιες προσοχής οι δηλώσεις που έκανε λίγες ώρες πριν την άφιξη, σε Αγκυρα και Αθήνα, του Αμερικανού ΥΠΕΞ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ (σε χαμηλότερους απ ότι στο παρελθόν τόνους) επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά.

-Να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα θέματα υψηλής πολιτικής. (δηλαδή να συνεχιστεί η κουβέντα η οποία περιλαμβάνει και ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας επί νησιών και νησίδων στο Αιγαίο
-Να γίνει συζήτηση για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ουσιαστικά πρόκειται για την νεκρανάσταση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν και δεν τηρούνται πια λόγω της συντήρησης των εντάσεων
-Να συνεχιστεί η συζήτηση σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπως είχε συμφωνηθεί ως όρος για την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική (δι8εκδικούμενη) ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Καστελόριζου. Αντικείμενο των εν λόγω συνομιλιών είναι «η μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» ή με άλλα λόγια η «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

Όλες αυτές οι τουρκικές προτάσεις, θα πρέπει να σημειωθεί, κάθε άλλο παρά ενοχλούν τις ΗΠΑ, αρκεί βέβαια η Τουρκία να ικανοποιήσει τις μείζονες αμερικανικές απαιτήσεις.

Αποκτά, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα καθώς και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Μητσοτάκη, τον Δένδια, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα…

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: «Σε φθίνουσα πορεία ο κορωνοϊός, όμως παραμένει»

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, όσα εμπόδια και αν του βάλουν θα αποτύχουν»

Παπανδρέου για ΝΔ: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται από κόμματα που προσβάλλουν τη δημοκρατία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10