search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 22:09
MENU CLOSE

Αφράτο δίχρωμο νεροκέικ της φτωχικής κουζίνας, με σόδα (ανθρακούχο νερό)

21.02.2023 06:00
nerocake_new

Γνωστό ως νεροκέικ ή νεροπαντεσπάνι, παρασκευαζόταν στα Βαλκανικά κράτη σε περιόδους όπου τα αυγά ήταν λιγοστά στα σπίτια και οι νοικοκυρές τα αντικαθιστούσαν με ανθρακούχο νερό ή σόδα.

Η παλιά αυτή οικογενειακή συνταγή με 4 αυγά, χωρίς μπέικιν πάουντερ και με την προσθήκη σόδας, έχει ως αποτέλεσμα ένα αφράτο και τρυφερό κέικ που χρησιμοποιεί ως φυσικό διογκωτικό παράγοντα τον αέρα που έχει εγκλωβιστεί στα χτυπημένα ασπράδια των αυγών.

Υλικά για τη Συνταγή

4 αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

40 γραμμάρια κακάο σε σκόνη

220 γραμμάρια ζάχαρη

100 ml ανθρακούχο μεταλλικό νερό (σόδα)

50 ml σπορέλαιο

Μια πρέζα αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 φακελάκια (των 8 gr) ζάχαρη βανίλιας

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί μια μακρόστενη φόρμα 10 Χ 30 εκατοστά.

2. Χτυπήστε με το μίξερ τους κρόκους μαζί με 50 γραμμάρια από τη ζάχαρη και τη βανίλια.

3. Ρίξτε προσεκτικά, σε χαμηλή ταχύτητα, το λάδι και το ανθρακούχο νερό καθώς και το ξύσμα λεμονιού.

4. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι, σε σφικτή μαρέγκα. Όταν ο αφρός έχει ήδη σφίξει, προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να γίνει πυκνή και γυαλιστερή.

5. Αδειάστε τη μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήστε την κρέμα στην άκρη.

6. Κοσκινίστε και χωρίστε το αλεύρι, ζυγίζοντας 150 γραμμάρια για τη λευκή σύνθεση και 100 γραμμάρια για τη σύνθεση με το κακάο. Ανακατέψτε το κακάο με τα 100 γραμμάρια αλευριού, για να μην σχηματιστούν σβώλοι και να ομογενοποιηθεί γρήγορα το μίγμα.

7. Στη συνέχεια χωρίστε 300 γραμμάρια από την κρέμα (αφρώδη σύνθεση) και ανακατέψτε την μαζί με το αλεύρι και το κακάο με μια κουτάλα, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, προσεκτικά, για να μην φύγει ο αέρας και χαθεί ο όγκος. Αφήστε στην άκρη.

8. Στην υπόλοιπη κρέμα (αφρώδη σύνθεση) ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι και ενσωματώστε απαλά με την κουτάλα, με τον ίδιο τρόπο.

9. Αδειάστε το λευκό μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα, ρίξτε από πάνω το μίγμα κακάο και ισώστε απαλά, χωρίς να το πιέσετε. Ψήστε για 10 λεπτά στους 180ο C, μειώστε τη θερμοκρασία στους 170ο C και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά περίπου.

10. Βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και όταν βγει στεγνή, είναι έτοιμο. Αφαιρέστε το από το φούρνο, αφήστε το 5 λεπτά να σταθεί και έπειτα αναποδογυρίστε το σε σχάρα να κρυώσει καλά, αφαιρώντας και τη λαδόκολλα.

Διαβάστε επίσης:

Ασιατικό κοτόπουλο με πορτοκάλι

Ρεβανί καρύδας, από την Κέρκυρα

Λουκουμάδες γλυκάνισου, με γλάσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 21:56