search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:10
MENU CLOSE

Στα 770 ευρώ φαίνεται να κλειδώνει ο κατώτατος μισθός

01.03.2023 20:31
Ασφαλιστικό: Γκρίζα ζώνη το κόστος των αποφάσεων του ΣτΕ   - Media

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση του κατωτάτου μισθού.

Το μη δεσμευτικό πόρισμα … η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η τελευταία που εκκρεμούσε και που προτείνει, με βάση και τα υπομνήματα των φορέων, αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%, είναι πλέον στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη, όποτε και η απόφαση εξαρτάται από τον ίδιο.

Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός, το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα είχαμε την οριστική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου για 650.000 με 700.000 εργαζομένους. Ωστόσο, αναβάλλεται η διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη και την κήρυξη εθνικού πένθους, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το υπουργικό, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 765 με 770 ευρώ.

Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη «μαζεύουν » τις προσδοκίες των εργαζόμενων, διαρρέοντας ότι η αύξηση αναμένεται θα κυμανθεί κοντά στο 7,75%.

Επομένως, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα σε 768 ευρώ.

Η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την εξαγγελία για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και αν το μέτρο εφαρμοστεί αργότερα, μετά τις εκλογές, αλλά εντός του 2023. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κλειδώνει μέσα στο προσεχές διάστημα μια νέα μείωση κατά 0,60% των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2023, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Τέλος, σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι όπως και να έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, θα συνεχίζει να βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Οι μόνες χώρες στις οποίες η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι καλύτερη απ’ ό,τι στη χώρα μας είναι οι Βουλγαρία, Λετονία και Σλοβακία. 

Διαβάστε επίσης:

Market Pass: Την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές για 2,3 εκατ. δικαιούχους (Video)

Προϋπολογισμός: «Έκρηξη» εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο μετά την επιδότηση – Αναλυτικά παραδείγματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:09