search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:36
MENU CLOSE

NYT για Nord Stream: Φιλοουκρανική οργάνωση πίσω από την έκρηξη στον αγωγό

07.03.2023 18:47
Nord Stream_new

Νέες πληροφορίες που αξιολογήθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε σημερινό δημοσίευμά της.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι κορυφαίοι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, προσθέτει η εφημερίδα, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Δεν υπάρχει επίσης κάποια αντίδραση από το Κίεβο και τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «δολιοφθορά» τις επιθέσεις στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία κατηγορούσε τη Δύση και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Καμία πλευρά δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις είναι αντίπαλοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην έκθεση δεν δίνονται ωστόσο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση, γράφει η εφημερίδα. «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», αναφέρει η εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα, ο ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε ένα άρθρο στην πλατφόρμα ενημερωτικών δελτίων Substack στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την επιχείρηση υπό τις οδηγίες του Τζο Μπάιντεν. Κατά την άποψή του, ο Χερς ανέφερε την απειλή του προέδρου πριν από την εισβολή να «δώσει ένα τέλος» στο Nord Stream 2, και παρόμοιες δηλώσεις άλλων ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του δεν ενέκριναν μια αποστολή για την καταστροφή των αγωγών Nord Stream και λένε ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε ευρήματα ενοχοποιούν το Κίεβο ή τους Ουκρανούς πληρεξούσιους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Ευρώπη και να καταστήσουν πιο δύσκολο για τη Δύση να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες πληροφοριών αναγνωρίζουν ότι έχουν περιορισμένο λόγο στη λήψη αποφάσεων στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Εφιάλτης στον αέρα: Επιβάτης μαχαίρωσε αεροσυνοδό και επιχείρησε να ανοίξει την έξοδο κινδύνου (Video)

Ιταλία: Έκαναν σμπαράλια δυο Ferrari σε παράνομο αγώνα δρόμου (Video)

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ:  Θα επιτύχουμε την ισότητα των δύο φύλων μετά από… 300 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:29