search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:08
MENU CLOSE

Ψυχροπολεμικό κλίμα μετά το ρωσοαμερικανικό επεισόδιο με drone στη Μαύρη Θάλασσα

14.03.2023 22:42
drone

Στο μέχρι στιγμής πρώτο και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τη δική του εκδοχή για την πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το Πεντάγωνο επιμένει…

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου MQ-9 Reaper συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό.

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV.

Τα MQ-9 Reaper είναι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία General Atomics, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων παρακολούθησης. Με άνοιγμα φτερών γύρω στα 20 μέτρα, αναπτύσσουν ταχύτητες που φθάνουν τα 335 χλμ/ώρα. Είναι ικανά να φέρουν διάφορους τύπους οπλικών συστημάτων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 Reaper που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν οπλισμένο.

Η αντίδραση των ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο».

«Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την έλικα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», ανέφερε στην ανακοίνωση ο στρατηγός James B. Hecker, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής.

«Αυτό το περιστατικό ακολουθεί ένα μοτίβο επικίνδυνων ενεργειών από Ρώσους πιλότους κατά την αλληλεπίδραση με τις Η.Π.Α. και συμμαχικά αεροσκάφη πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές οι επιθετικές ενέργειες του ρωσικού πληρώματος είναι επικίνδυνες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμό και ακούσια κλιμάκωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Αμερικανών.

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην Ευρώπη και την Αφρική πετούν τακτικά αεροσκάφη σε όλη την Ευρώπη πάνω από κυρίαρχο έδαφος και σε όλο τον διεθνή εναέριο χώρο σε συντονισμό με την ισχύουσα χώρα υποδοχής και τη διεθνή νομοθεσία. Προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, αυτές οι αποστολές υποστηρίζουν τους Συμμάχους, τους εταίρους και τους εθνικούς στόχους των ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν το πρωί της Τρίτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μιλήσει απευθείας με Ρώσους ομολόγους και θα εκφράσει τις ανησυχίες μας για αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση», συμπλήρωσε.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον 

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον για να του κοινοποιηθεί «η έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Είμαστε σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να τους μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γι’ αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση που προκάλεσε την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος μίλησε επίσης για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ενημέρωση και στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέρεται να ενημέρωσε και τα 30 κράτη μέλη για τη σύγκρουση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο στρατηγός (Κρίστοφερ) Καβόλι ενημέρωσε σήμερα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το περιστατικό», δήλωσε αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Σενάριο τρόμου για πυρηνικό πλήγμα από την Ρωσία στη Μεγάλη Βρετανία (Video)

Tιτάνες της Wall Street ηγούνται των απολύσεων στις επιχειρήσεις

Silicon Valley Bank: Ένας Έλληνας στο «τιμόνι» για να βγάλει το «καράβι» από τη φουρτούνα – Ποιος είναι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:06