search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:28
MENU CLOSE

Credit Suisse: Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί περιορίζουν τις συναλλαγές

17.03.2023 23:36
credit-suisse_trapeza_1603_1200-700_new

Τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Societe Generale και η Deutsche Bank, έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse ή τους τίτλους της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πέντε πηγές με άμεση γνώση του ζητήματος.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει. Η τράπεζα έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι είναι μια ισχυρή, παγκόσμια τράπεζα. “Εκπληρώνουμε και ουσιαστικά υπερκαλύπτουμε όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Τα κεφάλαιά μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ ισχυρή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης.

Η επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse έρχεται αφού η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο στην τράπεζα, αφού οι μετοχές του κατρακύλησαν στον απόηχο της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης αυτή την εβδομάδα. Οι περιορισμοί προστίθενται στα προβλήματα της τράπεζας καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και να βρει τα πατήματά της μετά από μια σειρά δαπανηρών σκανδάλων.

Σε αυτό το κλίμα, η Societe Generale έχει διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένου με την Credit Suisse, τις οποίες είχε μειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν τις αυξάνει, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Η Societe Generale αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank, αυτή την εβδομάδα, μείωσε την αξία που θέτει σε τίτλους της Credit Suisse όπως ομόλογα, που δίνουν οι πελάτες της ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος εταιρίας διαχείρισης διαθεσίμων που συνεργάζεται με τη γερμανική τράπεζα. Νωρίτερα, η τράπεζα τα αποτιμούσε στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας, δήλωσε η πηγή. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το private banking της HSBC έχει επίσης αρχίσει ελέγχους στα δάνειά της που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse, τα οποία βρίσκονται στα χέρια πελατών σε Ευρώπη και Ασία, ανέφερε πηγή με άμεση γνώση του ζητήματος. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η HSBC δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μείωση της έκθεσής της στην ελβετική τράπεζα, αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει σχετική απόφαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η HSBC δεν προέβη σε άμεσο σχολιασμό.

Μια άλλη πηγή σε μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, η οποία συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει αρχίσει να ζητά από την Credit Suisse προκαταβολές αντί να εισπράττει αργότερα τα χρήματα που οφείλει η ελβετική τράπεζα ως αποτέλεσμα συναλλαγών. 

Μια ακόμη παγκόσμια τράπεζα έχει μειώσει την έκθεσή της στην Credit Suisse, περιορίζοντας τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, σύμφωνα με πηγή του Reuters που έχιε γνώση του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (54 δισ. δολάρια) από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια “αποφασιστική ενέργεια”, όπως τη χαρακτήρισε, για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Η UBS συζητά την εξαγορά της Credit Suisse

Η τράπεζα UBS βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά όλης ή μέρους της Credit Suisse, γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη πολλές πηγές που είναι «ενήμερες» για τις συνομιλίες αυτές. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών θα συνεδριάσουν χωριστά το Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν τη σημαντικότερη ένωση τραπεζών μετά την οικονομική κρίση.

Η ελβετική Εθνική Τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή Finma προωθούν αυτές τις συζητήσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές. Παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η μετοχή της Credit Suisse συνέχισε την πτωτική πορεία της και σήμερα. Η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισεκ. δολάρια ενώ η Credit Suisse έπεσε σήμερα στα 8 δισεκ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν απόψε στις αντίστοιχες αμερικανικές και βρετανικές ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι το “plan A” τους ώστε να σταματήσει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse. Μια άλλη πηγή είπε ότι συζητιούνται διάφορες επιλογές μεταξύ των δύο τραπεζών και ότι η UBS αναλύει επίσης τους πιθανούς κινδύνους που θα είχε μια συμφωνία για τη δική της επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να συμφωνηθεί μια απλή και ξεκάθαρη λύση προτού να ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η Credit Suisse, η UBS, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα απέφυγαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες. Η ελβετική Εθνική Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Με πτώση έκλεισε η Γουόλ Στριτ μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα

Μελέτη Eteron: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο στενά συνυφασμένος με τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 780 ευρώ – Ποια επιδόματα παρασύρει «προς τα πάνω»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:28