search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:10
MENU CLOSE

Η Mενδώνη «ρίχνει» το μπαλάκι στον Σκρέκα για Ιντεάλ και Άστορ

30.03.2023 19:52
Σινεμά Ιντεάλ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ EUROKINISSI)

Η είδηση για την μετατροπή του κινηματογράφου «Ιντεάλ» σε ξενοδοχείο αλλά και την τύχη του «Άστορ» κάνει τον γύρο του διαδικτύου με ποικίλλες αντιδράσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του τονίζει πάντως ότι δεν έχει την αρμοδιότητα ώστε να αποφασίσει για την αξιοποίησή του ως…μνημείο.

Στην ανακοίνωσή του εξηγεί ότι είναι αρμόδιο μόνο για τον χαρακτηρισμό της χρήσης του ακινήτου ενώ παράλληλα τονίζει ότι έχει στείλει τα τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – τα οποία και διαμαρτύρονται για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο – προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του για τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Άστορ» διευκρινίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακίνητου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, “Ιντεάλ” και “Άστορ”, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα»..

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο αγοράστηκε από την εταιρία «Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company ΑΕ». Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Cinemagazine, ανάδοχος από τη σχετική απόφαση κατακύρωσης ορίστηκε η επιχείρηση «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ MITSIS COMPANY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με μηνιαίο μίσθωμα 70.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «στα πλάνα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι η μετατροπή του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ σε συνεδριακό χώρο και θέατρο». Δεν τονίζεται πουθενά η αναμενόμενη αναλογία ανάμεσα στις λειτουργίες αυτές, για την ιστορίας 100 χρόνων αίθουσας.

Ο ιστορικός αθηναϊκός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, για πάνω από 100 χρόνια κοσμεί την οδό Πανεπιστημίου και έχει αποτελέσει «φάρο» για την 7η τέχνη στην χώρα μας.

Δωρεάν προβολές σε ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΙΡΙΔΑ: Οθόνες μέσα και έξω από το σινεμά

Την ίδια ώρα, τα σινεμά της Αθήνας προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν την λειτουργία τους καθώς και την τέχνη του κινηματογράφου, παρά την απροθυμία των αρμόδιων να τα προστατεύσουν. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι ανοίγουν τις πόρτες τους και προβάλλουν ταινίες και live δωρεάν για το κοινό την Κυριακή 2 Απριλίου.

Το απόγευμα της Κυριακής, η «μεγάλη οθόνη» θα καταλάβει το κέντρο της Αθήνας, μέσα και έξω από τους κινηματογράφους. Οι προβολές θα συνεχίσουν μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, με επιλεγμένες ταινίες για όλα τα γούστα.

Δείτε αναλυτικό πρόγραμμα

Προβολές

18:00 | ΑΣΤΟΡ | Aftersun, της Σάρλοτ Γουέλς, 102λ.
18:30 | ΙΡΙΔΑ | Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, 124λ.
20:00 | ΑΣΤΟΡ | Brutalia: Μέρες Εργάσιμες, του Μανώλη Μαυρή, 26λ.
19:45 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ | Cannibal Tours, του Ντένις Ο’Ρουρκ, 72λ.
20:45 | ΑΣΤΟΡ | Final Cut!, του Μισέλ Χαζιναβίσιους, 110λ.
21:00 | ΙΡΙΔΑ | Ποίηση Χωρίς Τέλος, του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, 128λ.

LIVE @ΑΣΤΟΡ

21:30 | Night in Athens
22:30 | Incirrina

Μια προβολή του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Μια προβολή της Cinematek
Μια προβολή του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας
Μια προβολή της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά
Μια προβολή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Eλλάδος

Διαβάστε επίσης:

Το συγκινητικό τραγούδι των Active Member για τα Τέμπη (Video)

Ιντεάλ: «Tαφόπλακα» στο «κόσμημα» της Πανεπιστημίου – Κάνουν τον κινηματογράφο …ξενοδοχείο

Κλοντ Λελούς: Ραντεβού με το σινεμά, τα γρήγορα αυτοκίνητα και την ιστορία (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08