search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:25
MENU CLOSE

Γαλλία: Σάλος με τη φωτογράφηση της υπουργού για το Playboy – Τι απαντά στις αντιδράσεις (photos/video)

03.04.2023 12:11
playboy-schiappa

Μπορεί μία φωτογράφιση για το Playboy να αποτελεί μία φεμινιστική διακήρυξη; Αυτό το ερώτημα θέτει το γαλλικό France24, με αφορμή την έντονη δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Γαλλία, για την απόφαση της υπουργού Μαρλέν Σιαπά να φωτογραφηθεί για το περιοδικό.

Η Μαρλέν Σιαπά απαντά στο ερώτημα του France24 υπερασπιζόμενη την απόφασή της, αλλά πολλοί συνάδελφοι της στην κυβέρνηση διαφωνούν σημειώνοντας με νόημα ότι η χώρα διέρχεται μία σοβαρή κρίση με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Η 40χρονη υπουργός, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, και μητέρα δύο παιδιών φωτογραφήθηκε -ντυμένη με ένα κομψό λευκό φόρεμα- για το εξώφυλλο του περιοδικού και έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην οποία αναφέρεται στα δικαιώματα των γυναικών και των γκέι και στο θέμα της άμβλωσης.

Αλλά η στάση της κ. Σιαπά έχει εκνευρίσει πολλούς στην κυβέρνηση Μπορν, που υπενθυμίζουν (άλλοι δημόσια, κι άλλοι σε κλειστούς κύκλους) ότι αυτή την περίοδο η Γαλλία διέρχεται μία από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις με αφορμή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που έχουν πυροδοτήσει βίαιες και μαζικές διαδηλώσεις.

Η ίδια η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, τηλεφώνησε στη Μαρλέν Σιαπά για να της πει πως αυτό που έκανε «δεν ήταν καθόλου αρμόζουσα συμπεριφορά, ιδιαίτερα στη τρέχουσα περίοδο».

Η άποψη της Μαρλέν Σιαπά

Η Μαρλέν Σιαπά που είναι υπουργός κοινωνικής οικονομίας και διετέλεσε υπουργός για την ισότητα των φύλων, έγραψε στο Twitter: «Υπερασπίζομαι το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους: παντού και πάντα. Στην Γαλλία οι γυναίκες είναι ελεύθερες. Είτε αυτό ενοχλεί τους οπισθοδρομικούς και υποκριτές, είτε όχι».

Όμως η εικόνα της υπουργού που ποζάρει με φορέματα υψηλής ραπτικής για ένα γκλάμουρ περιοδικό, θεωρείται πως στέλνει το λάθος μήνυμα. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι όταν άκουσαν την είδηση, νόμιζαν πως ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο.

Η επιτυχημένη πολιτικός

Η Μαρλέν Σιαπά, που φιλοξενείται πολύ τακτικά σε τηλεοπτικά σόου, είχε προκαλέσει και πάλι συζητήσεις το 2018, όταν ως υπουργός  ισότητας των φύλων είχε εισάγει νομοσχέδιο με το οποίο απαγορευόταν τα πειράγματα που δέχονται οι γυναίκες στο δρόμο. Ερωτηθείσα τότε ποια είναι η κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην προσβολή και το φλερτ, η κυρία Σιαπά απάντησε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιο σημείο αρχίζουμε να αισθανόμαστε προσβεβλημένες, ανασφαλείς ή ότι δεχόμαστε επίθεση στον δρόμο».

Πριν μπει στην πολιτική αρένα η Μαρλέν Σιαπά ήταν γνωστή μπλόγκερ και συγγραφέας βιβλίων για τα δικαιώματα των γυναικών και τις προκλήσεις της μητρότητας. Το 2017 έγινε η πρώτη υπουργός Ισότητας των Φύλων στη Γαλλία και η θητεία της θεωρήθηκε επιτυχημένη. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες γαλλίδες που έσπευσαν να υποστηρίξουν το κίνημα #meToo.

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Ντρμανίν δήλωσε στο γαλλικό κανάλι CNews ότι η κ. Σιαπά είναι «μια γυναίκα με χαρακτήρα», «μία γυναίκα πολιτικός με κουράγιο και το δικό της στυλ».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Πού είναι ο σεβασμός στον γαλλικό λαό», αναρωτήθηκε η βουλευτής των πράσινων και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Σαντρίν Ρουσό, «που είναι ο σεβασμός για τους ανθρώπους που πρέπει να δουλεύουν δύο χρόνια περισσότερα, που διαδηλώνουν, που χάνουν μεροκάματα, που δεν καταφέρνουν να καλύψουν διατροφικές ανάγκες λόγω του πληθωρισμού». Μιλώντας στο κανάλι BFM η βουλευτής των πράσινων επισήμανε ότι «το γυναικείο σώμα πρέπει να είναι ελεύθερο να εκτίθεται παντού -και με αυτό δεν έχω πρόβλημα- αλλά υπάρχει κι ένα κοινωνικό πλαίσιο»

Από την άλλη πλευρά, ο Ζαν Λικ Μελανσόν επέκρινε τόσο την φωτογράφιση της κ. Σιαπά για το Playboy, όσο και την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να δώσει συνέντευξη στο  παιδικό περιοδικό Pif Gadget. «Σε μια χώρα όπου ο πρόεδρος εκφράζεται μιλώντας στο  Pif και μία υπουργός μιλώντας στο  Playboy, το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση; Η Γαλλία εκτροχιάζεται», έγραψε στο Twitter ο Μελανσόν.

Η άποψη του Playboy

Το Playboy από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για πορνογραφική προσέγγιση, αφού η κ. Σιαπά είναι «η πιο κατάλληλη» από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο υπεύθυνος για τη γαλλική έκδοση, Ζαν Κριστόφ Φλορεντίν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κ. Σιαπά  αντιλήφθηκε ότι «δεν πρόκειται για ένα περιοδικό που απευθύνεται στους παλιούς τύπους μάτσο, αλλά μπορεί να είναι ένα εργαλείο για το γυναικείο ζήτημα».

«Το Playboy δεν είναι περιοδικό σοφτ-πορνό, αλλά ένα τριμηνιαίο τεύχος 300 σελίδων που αποτελεί συγχρόνως περιοδικό και βιβλίο, είναι πνευματώδες και ακολουθεί τις τάσεις».

* Η εικόνα που έδειχνε δήθεν ολόκληρο το εξώφυλλο του περιοδικού Playboy, με εικονιζόμενη την υφυπουργό της γαλλικής κυβέρνησης να φορά εσώρουχα (ανάρτηση στο Twitter από τον χρήστη με το ψευδώνυμο «Jack Blag» -όνομα χρήστη @BlagJack-, την 1η Απριλίου 2023), αποδείχθηκε πως είναι αποτέλεσμα ψηφιακής σύνθεσης και επεξεργασίας και αφαιρέθηκε από το κείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Πετρούπολη: Η στιγμή που ο μπλόγκερ παραλαμβάνει το βραβείο-βόμβα – Πού στρέφονται οι έρευνες (photos/videos)

Αλλαγή σελίδας στο Μαυροβούνιο: Νέος Πρόεδρος ο Μιλάτοβιτς, ήττα Τζουκάνοβιτς μετά από 32 χρόνια

Εκλογές στην Φινλανδία: Νίκη για τον κεντροδεξιό Πέτερι Όρπο, ποσοστό ρεκόρ για την ακροδεξιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:23