search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:16
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεδιπλώνει» πρόγραμμα και υποψηφιότητες εν μέσω κόντρας με την κυβέρνηση για τις προτάσεις του

07.04.2023 10:51
SYRIZA_ps

Μετά την παρουσίαση της πρότασης για την Ασφάλεια στις μεταφορές και την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χθες που προετοίμασε την Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει την Κυριακή σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει στον Πύργο Ηλείας όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρί.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρουσίασε επίσημα την επί πολλούς μήνες φημολογούμενη υποψηφιότητα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στο Παρίσι, μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, με σημαντική συμβολή στην χάραξη της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Ο Γρ. Γεροτζιάφας θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης.

Παρουσίασε επίσης την Διάνα Βουτυράκου, τη νεαρή καθηγήτρια Ρομποτικής που θα είναι υποψήφια στην Δυτική Αττική. Αν και το όνομά της είχε ανακοινωθεί κατά την δημοσιοποίηση του κορμού των ψηφοδελτίων, στις 19 Φεβρουαρίου, εν τούτοις είναι μια από τις υποψηφιότητες που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναδείξει και για συμβολικούς λόγους.

Την Κυριακή μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν κάποια από τα ονόματα που έχουν ακουστεί όπως αυτό της Αθηνάς Λινού για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας ή της Δώρας Τσαμπάζη για την Α’ Θεσσαλονίκης, αν και θεωρείται βέβαιο ότι κάποια ονόματα θα κρατηθούν για σταδιακή ανακοίνωση έως την προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά το Πάσχα, κυρίως από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για το τελευταίο και σε ό,τι αφορά τις εκλόγιμες θέσεις, ήδη ακούγονται έντονα τα ονόματα της Πόπης Τσαπανίδου και του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, αλλά και της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη πρώην υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Πάντως όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Εκεί συζητήθηκε κυρίως η υποψηφιότητα Γεροτζιάφα, και οι τρεις περιφέρειες που θα κατέβει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, όπως υποστηρίζουν μέλη του οργάνου δεν συζητήθηκε ούτε το θέμα των πιθανών κεντροδεξιών υποψηφιοτήτων όπως του Ευάγγελου Αντώναρου, αν και κάποιοι θεωρούν πως το ενδεχόμενο παρουσίας του συγκεκριμένου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιο.

3+1 ψηφιακές δομές για την Ασφάλεια στις υποδομές

Χτες, κι εν μέσω της κόντρας με την κυβέρνηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και την πρόταση του κόμματος για την Ασφάλεια στις μεταφορές, στο πλαίσιο ειδικής θεματικής ημερίδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ειδικότερα, κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για την δημιουργία μιας νέας Διαύγειας για τα δημόσια έργα και τις υποδομές, ώστε να υπάρχει διαφάνεια παντού, σε κάθε στάδιο, στην σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο, στην υλοποίηση των έργων ώστε να ελέγχεται η πορεία του έργου και η τήρηση των στάνταρντς, και στη συνέχεια, μετά την παράδοση του έργου, η λειτουργία και συντήρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τρεις ψηφιακές δομές:

Το Ψηφιακό  Κεντρικό  Συστήμα Αδειοδοτήσεων, όπου η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά.

Το ψηφιακού Κεντρικό Σύστημα Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων, μέσω του οποίου οι πάντες θα μπορούν να παρακολουθούν και να γνωρίζουν την πορεία υλοποίησης, κάθε εκταμίευση, κάθε καθυστέρηση, από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και τον αρμόδιο υπουργό υποδομών ως τον απλό πολίτη.

Το Συστήμα Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω συντάσσεται ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, δηλαδή ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

Με αυτή τη συστηματική και διαφανή καταγραφή των υποδομών και δημοσίων και ιδιωτικών έργων, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αντιμετωπίζονται δύο βασικά ζητήματα, η διαφθορά στο πλαίσιο της ανάληψης έργων και η γνώση για το αν είναι ή δεν είναι ασφαλής η χρήση τους.

Σαφώς αφορμή για αυτή την πρόταση ήταν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πιάσει τη ρίζα του προβλήματος, έχοντας λάβει υπόψη του τους ειδικούς, τους εργαζόμενους και τις διεθνείς πρακτικές. Όπως είπε δε, αφήνοντας αιχμή για την κυβέρνηση που καταθέτει ευχολόγια και προβαίνει μόνο σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, όπως η επανεκκίνηση της αμαξοστοιχίας με τον Γεραπετρίτη στο τιμόνι:

«Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν για υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς. Αλλά για πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη – Τη Δευτέρα στη Βουλή

Εκλογές 2023: Υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Διάνα Βουτυράκου

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02