ΤΡΙΤΗ 05.08.2025 18:56
MENU CLOSE

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία (Video)

17.04.2023 08:43

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 ξέσπασε στη νοτιοδυτική Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στα Πυρηναία, με πάνω από 9.500 στρέμματα βλάστησης να τυλίγονται στις φλόγες, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Κάπου 300 κάτοικοι της περιοχής, που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, «μπόρεσαν στην πλειονότητά τους να επιστρέψουν», πρόσθεσε και διευκρίνισε πως «η φωτιά δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, αλλά η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί από την άποψη της προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωνε πως οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί «σε έκταση 9.300 στρεμμάτων στα ανατολικά Πυρηναία» και ότι «300 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους». Η πυροσβεστική έκανε λόγο χθες βράδυ για έκταση 9.500 στρεμμάτων.

Ο υπουργός αναμένεται να μεταβεί επιτόπου αργότερα σήμερα για να «υποστηρίξει» τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες το πρωί, ανάμεσα στις κοινότητες Σερμπέρ και Μπανιούλ-σιρ-Μερ, κι ενισχύθηκε από τη δυνατή τραμουντάνα –τους βοριάδες– στην περιοχή αυτή, που υφίσταται μεγάλη ξηρασία.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν έξι αεροσκάφη.

Η ξηρασία στα ανατολικά Πυρηναία, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει ήδη προκαλέσει την επιβολή περιορισμών και εντάσεις. Τέσσερα χωριά στερούνται την παροχή πόσιμου νερού από την Παρασκευή, ενώ αγρότες εκφράζουν φόβους πως απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους, καθώς ξεκινά η ιστορικά άνυδρη άνοιξη.

Διαβάστε επίσης

Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες – Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες σε εκκλησία (Video)

Σοκ στην Ινδία: Πρώην πολιτικός δολοφονήθηκε μπροστά στις κάμερες

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Βγήκε από την εντατική μετά από δώδεκα ημέρες νοσηλείας

ΤΡΙΤΗ 05.08.2025 18:53
Exit mobile version