search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 08:43
MENU CLOSE

Κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία του που ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

18.04.2023 16:19
photo diagonismos

Ο νικητής ενός μεγάλου βραβείου φωτογραφίας αρνήθηκε να το παραλάβει, αφού αποκάλυψε ότι η δουλειά του δημιουργήθηκε με χρήση AI (τεχνητής νοημοσύνης).

Η συμμετοχή του Γερμανού καλλιτέχνη Μπόρις Έλνταγκσεν, με τίτλο Pseudomnesia: The Electrician, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της δημιουργικής φωτογραφίας στον διαγωνισμό της Sony World Photography Award την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε τη φωτογραφία προκειμένου να «τεστάρει» τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει μια συζήτηση για το μέλλον της φωτογραφίας.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπό του, ο Έλνταγκσεν παραδέχτηκε ότι ήταν ένας «αναιδής πίθηκος», ευχαριστώντας τους κριτές που «επέλεξαν την εικόνα μου σε μια ιστορική στιγμή», ενώ αναρωτήθηκε αν κάποιος από αυτούς «ήξερε ή υποψιαζόταν ότι ήταν δημιουργία της AΙ».

«Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και η φωτογραφία δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα βραβείο σαν αυτό», συνέχισε ο ίδιος.

«Είναι διαφορετικές οντότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχτώ το βραβείο», κατέληξε.

Η εν λόγω εικόνα δείχνει ένα «στοιχειωμένο» ασπρόμαυρο πορτρέτο δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές.

Όμως, όπως τόνισε ο Έλνταγκσεν, στη δήλωσή του: «Κάτι σε αυτή την εικόνα δεν είναι σωστό». Αυτό, φυσικά, είναι το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου πραγματική φωτογραφία – αλλά μια εικόνα συνθετικής παραγωγής.

«Η δημιουργική κατηγορία του ανοιχτού διαγωνισμού καλωσορίζει διάφορες πειραματικές προσεγγίσεις στη δημιουργία εικόνων, από κυανότυπους και ακτινογραφίες έως ψηφιακές πρακτικές αιχμής», είπε από την πλευρά της η διοργάνωση του διαγωνισμού.

«Ως εκ τούτου, μετά την αλληλογραφία μας με τον Μπόρις και τις εγγυήσεις που παρείχε, θεωρήσαμε ότι η είσοδός του πληρούσε τα κριτήρια για αυτήν την κατηγορία και υποστηρίξαμε τη συμμετοχή του».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε γυάλινο κλουβί ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal στο δικαστήριο – Κινδυνεύει με 20ετή φυλάκιση (Videos)

Ουκρανία: Επανάληψη της Πλατείας Μαϊντάν «βλέπει» το Politico – Οι «αυταρχικές τάσεις» του Ζελένσκι

Ισπανία: Κατασχεμένα ακίνητα στους νέους και πλαφόν στα ενοίκια ετοιμάζει η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 08:42