search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:20
MENU CLOSE

Σουδάν: Kατάπαυση πυρός 24 ωρών μετά τις πιέσεις Μπλίνκεν (Video)

18.04.2023 15:45
sudan
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός από απόψε, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Η εξέλιξη ήρθε έπειτα από εκκλήσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο των οποίων πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής.

Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι και 150 Έλληνες. Συγκριμένα, πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο ΥΠΕΞ Nίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΞ Αιγύπτου, S.Shoukry, συζήτησαν κατάσταση στο Σουδάν. Ο ΥΠΕΞ Δένδιας επεσήμανε έντονο ενδιαφέρον Ελλάδας για εξελίξεις σε στη χώρα, στο πλαίσιο και παρουσίας ελληνικής ομογένειας & ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν (1/2)

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Κατασχεμένα ακίνητα στους νέους και πλαφόν στα ενοίκια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σουδάν: Περίπου 150 Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι – «Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος» (video)

Κίνα: Μοιραία «βουτιά» για ακροβάτισσα ενώ εκτελούσε νούμερο με τον σύζυγό της (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:20