search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:12
MENU CLOSE

Basquiat X Warhol: Painting 4 Hands στο Ίδρυμα Louis Vuitton

19.04.2023 09:50
andy warhol

Το 2018, το Fondation Louis Vuitton παρουσίασε την έκθεση Basquiat x Warhol, Painting Four Hands, μια έκθεση με τεράστια επιτυχία που προσέλκυσε περίπου 700.000 επισκέπτες.

Φέτος το Ίδρυμα συνεχίζει  την εξερεύνηση του έργου του Jean-Michel Basquiat, αποκαλύπτοντας, αυτή τη φορά, τη συνεργασία του με τον Andy Warhol.

Μεταξύ 1984 και 1985, ο Jean-Michel Basquiat και ο Andy Warhol δημιούργησαν περίπου 160 πίνακες μαζί, «à quatre mains» (για 4 χέρια), συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγαλύτερα Τα έργα που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Ο Keith Haring ο οποίος ήταν μάρτυρας αυτής της φιλίας και συνεργασίας μίλησε για μία «συζήτηση που γίνεται μέσω της ζωγραφικής, αντί των λέξεων» και για δύο μυαλά που συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν ένα «τρίτο διακριτικό και μοναδικό μυαλό».

Η έκθεση Basquiat x Warhol. Painting 4 Hands είναι η πιο σημαντική έκθεση που έχει ποτέ αφιερωθεί σε αυτό το εξαιρετικό σύνολο έργων. Σε επιμέλεια από τον Dieter Buchhart και την Anna Karina Hofbauer, σε συνεργασία με τον επιμελητή στο Fondation Louis Vuitton, Olivier Michelon, η έκθεση συγκέντρωσε περισσότερους από 80 πίνακες που υπογράφουν από κοινού οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες. Παρουσιάζονται επίσης μεμονωμένα έργα του καθενός καθώς και ένα σύνολο έργων άλλων σημαντικών καλλιτεχνών (Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf…) προκειμένου να μας θυμίσουν την ενέργεια της καλλιτεχνικής σκηνής του κέντρου της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1980. Η έκθεση εμπλουτίζεται περαιτέρω και διανθίζεται με φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης σειράς φωτογραφιών «Boxing Gloves» του Michael Halsband που δημιουργήθηκε για την αφίσα της έκθεσης των Jean-Michel Basquiat και Andy Warhol το 1985.

Η έκθεση ανοίγει με μια σειρά από πορτρέτα του Basquiat από τον Warhol και του Warhol από τον Basquiat και συνεχίζει με τις  πρώτες τους συνεργασίες. Αυτά τα έργα,  ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του συλλέκτη και dealer των δύο καλλιτεχνών, Bruno Bischofberger. Αφού ολοκλήρωσαν αυτούς τους 15 πίνακες μαζί με τον Ιταλό καλλιτέχνη Francesco Clemente, ο Basquiat και ο Warhol συνέχισαν τη συνεργασία τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, με ενθουσιασμό και συνενοχή. Η ενέργεια και η δύναμη των αδιάκοπων ανταλλαγών τους γίνεται η κινητήρια δύναμη της έκθεσης, που διαπερνά όλες τις γκαλερί του Ιδρύματος Louis Vuitton.

Ο Basquiat θαύμαζε τον Warhol ως μεγαλύτερο, ως πρωταγωνιστική προσωπικότητα του κόσμου της τέχνης και ως πρωτοπόρο μιας νέας γλώσσας και μιας πρωτοποριακής σχέσης με την pop κουλτούρα. Ο Warhol, με τη σειρά του, βρήκε στο Basquiat ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Χάρη σε αυτόν, επέστρεψε στη ζωγραφική με τα χέρια σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Τα θέματα του Warhol (εφημερίδες, λογότυπα της General Electric, της Paramount και των Ολυμπιακών Αγώνων) χρησιμεύουν ως βάση για ολόκληρη σειρά έργων τέχνης που σημαδεύουν την έκθεση.

«Ο Άντι άρχιζε ένα έργο και πρόσθετε κάτι πολύ αναγνωρίσιμο πάνω του, όπως ένα λογότυπο προϊόντος, και εγώ το παραποιούσα. Μετά προσπαθούσα να τον κάνω να δουλέψει λίγο περισσότερο επάνω σε αυτό και προσπαθούσα να τον κάνω να δημιουργήσει τουλάχιστον δύο πράγματα», εξήγησε ο Basquiat. «Ζωγράφιζα πρώτα με το δικό μου τρόπο και μετά ζωγράφιζα όπως ο Jean-Michel. Νομίζω ότι αυτοί οι πίνακες που κάνουμε μαζί είναι καλύτεροι αφού δεν μπορεί κάποιος να πει ποιος έκανε τι σ’ έναν πίνακα», σημείωνε ο Warhol.

Η έκθεση παρουσιάζει αυτά τα μπρος-πίσω – έναν καλλιτεχνικό διάλογο στυλ και μορφών που αντιμετωπίζει επίσης κρίσιμα θέματα όπως η ενσωμάτωση της αφροαμερικανικής κοινότητας στην αφήγηση της Βόρειας Αμερικής – μιας ηπείρου στην οποία ο Warhol ήταν κορυφαίος κατασκευαστής εικόνων.

Έκθεση: BASQUIAT X WARHOL. PAINTING 4 HANDS

Fondation Louis Vuitton
Διεύθυνση: 8 Av. du Mahatma Gandhi, Παρίσι
Διάρκεια έκθεσης: ­έως 28 Αυγούστου 2023
Περισσότερες πληροφορίες: www.fondationlouisvuitton.fr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:12