search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:24
MENU CLOSE

Χάρι Μπελαφόντε: Πέθανε στα 96 του ο τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής

25.04.2023 16:59
harry belafonte
AP

Ο Χάρι Μπελαφόντε, ο οποίος «εισέβαλε» στα ποπ τσαρτ και έσπασε τα φυλετικά εμπόδια τη δεκαετία του 1950 με την εξαιρετικά προσωπική του μουσική και ο οποίος κατέστη στη συνέχεια σημαντική δύναμη στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, πέθανε την Τρίτη στο σπίτι του στο Upper West Side. του Μανχάταν. Ήταν 96 ετών.

Η αιτία ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια, είπε ο Κεν Σάνσαϊν, επί χρόνια εκπρόσωπός του.

Σε μια εποχή που ο διαχωρισμός μεταξύ λευκών και μαύρων ήταν ακόμα ευρέως διαδεδομένος και τα μαύρα πρόσωπα εξακολουθούσαν να είναι σπάνια στις μεγάλες και μικρές οθόνες, η άνοδος του Μπελαφόντε στα ανώτερα κλιμάκια της show business ήταν ιστορική.

Δεν ήταν ο πρώτος μαύρος performer που ξεπέρασε τα φυλετικά όρια. Ο Λούις Άρμστρονγκ, η Έλα Φιτζέραλντ και άλλοι τo είχαν κατακτήσει πριν από αυτόν. Κανένας όμως δεν είχε κάνει τόσο θόρυβο όσο εκείνος, και για μερικά χρόνια κανείς στη μουσική, μαύρος ή λευκός, δεν ήταν μεγαλύτερος.

Γεννημένος στο Χάρλεμ από γονείς μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες, σχεδόν μόνος του πυροδότησε μια τρέλα για τη μουσική της Καραϊβικής με επιτυχημένους δίσκους όπως το “Day-O (The Banana Boat Song)” και το “Jamaica Farewell”.

Το άλμπουμ του “Calypso”, το οποίο περιείχε και τα δύο αυτά τραγούδια, έφτασε στην κορυφή του τσαρτ άλμπουμ του Billboard λίγο μετά την κυκλοφορία του το 1956 και έμεινε εκεί για 31 εβδομάδες.

Έχοντας έρθει λίγο πριν την ανακάλυψη του Έλβις Πρίσλεϊ, λέγεται ότι ήταν το πρώτο άλμπουμ ενός καλλιτέχνη που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Ο Μπελαφόντε υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.

Διαβάστε επίσης:

Ένα τραγούδι για τη Νίσυρο (Video)

«Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα» σε ελεύθερη μεταγραφή και σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη

4 ακόμη παραστάσεις για το έργο «Ο αδερφός μου ο Αμαντέους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:24