search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:18
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Πώς προετοιμάζονται στο Μαξίμου να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2279
27/4/2023
29.04.2023 06:00
MITSOTAKIS-MAKSIMOU-14-NEW

Στη ρητορική περί ακυβερνησίας αν χάσει τις εκλογές η Ν.Δ. και στην υπενθύμιση της δύσκολης εποχής που πέρασε η χώρα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές επενδύει η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου επαναφέρει συνεχώς το σενάριο των ηττημένων, το άυλο σύστημα πληρωμών «Δήμητρα», για το οποίο μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και τις συνέπειες που θεωρεί ότι θα υπάρξουν στη χώρα εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ικανοποιημένα απ’ αυτή την τακτική καθώς, όπως υποστηρίζουν, με αυτόν τον τρόπο έχουν καταφέρει να αποδομήσουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κόμμα εξουσίας και ότι μπορεί να αποτελέσει την κυβερνητική λύση μετά τη Ν.Δ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να έχει ανακτήσει εν μέρη τις δυνάμεις του γεμίζει προσδοκίες τα κυβερνητικά στελέχη.

Τα τρία ενδεχόμενα

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια τα οποία μπορεί να προκύψουν από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι να περάσει η Ν.Δ. τον πήχη του 33% φτάνοντας το 35%. Σε αυτή την περίπτωση οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι η δεύτερη κάλπη θα φέρει με σιγουριά την αυτοδυναμία. Στηρίζουν αυτή την άποψή τους στο ότι η Ν.Δ. θα έχει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις κάλπες του Ιουλίου και θα έχει εδραιωθεί η πεποίθηση στους ψηφοφόρους ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής και των δεύτερων εκλογών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι αναμένεται ισχυρή πόλωση, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα καταφέρουν να συμπιέσουν ιδιαίτερα τα μικρότερα κόμματα της ευρύτερης Δεξιάς. Φυσικά σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προκύψει «κυβέρνηση ηττημένων», καθώς δεν θα βγαίνουν τα νούμερα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των πιο αισιόδοξων, τότε το πιο πιθανό είναι ο Μητσοτάκης να μην κάνει χρήση της εντολής που θα πάρει όταν αρχίσει η περίοδος των διερευνητικών εντολών.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι το κυβερνών κόμμα να κινηθεί από 31% έως 33%. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάει στις δεύτερες κάλπες με άλλη στρατηγική, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει.

Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει τη Ν.Δ. να αγγίζει το 30% με 31%. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς ένα μεγάλο κομμάτι των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων θα έχει κινηθεί προς τα μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της Δεξιάς. Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει την κυβερνώσα παράταξη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, καθώς, πέρα από το ότι θα έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 39,85% που είχε πάρει το 2019, η οποιαδήποτε συνεργασία προκύψει θα γίνει με άλλους όρους.

Η δεξιά πολυκατοικία

Γι’ αυτό άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στην γκρίζα ζώνη, στην οποία εμφανίζονται να έχουν καταλήξει πολλοί δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. μετά την ιστορία των Τεμπών. Ο μαγικός αριθμός για τα κυβερνητικά στελέχη είναι το 3%, καθώς θεωρούν ότι ένα τέτοιο ποσοστό έχει μετακινηθεί προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.

Αυτοί οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να αναζητούν άλλη πολιτική στέγη, καθώς όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο – σκάνδαλα διαφθοράς, υποκλοπές, Τέμπη – λειτουργούν σωρευτικά.

Σε αυτή την ιστορία θα παίξει φυσικά σημαντικό ρόλο το πώς θα εκπροσωπηθεί η δεξιά πολυκατοικία στις ερχόμενες εκλογές. Δηλαδή:

● Εάν ο Κυριάκος Βελόπουλος θα συνεχίσει να έχει τη δυναμική που παρουσιάζει μέχρι τώρα στη βόρεια Ελλάδα ή τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει θα του στοιχίσουν στη συνολική του παρουσία.

● Εάν ο αντιεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος θα συμπράξει με τα κόμματα των Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου διεκδικώντας από τη μία τις ψήφους του Κασιδιάρη – το κόμμα του οποίου δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές – και από την άλλη τους δυσαρεστημένους τέως ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Με λίγα λόγια στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν για το εάν θα υπάρξει έβδομο κόμμα το οποίο θα καταφέρει να μπει στη Βουλή, επειδή τότε το σενάριο της αυτοδυναμίας αναμένεται να γίνει πολύ πιο δύσκολο καθώς, όπως είναι γνωστό, όσα περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή τόσο μεγαλώνει το ποσοστό που θα πρέπει να πάρει το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία.

Περιοδείες και ατζέντα

Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί σε όλες τις δύσκολες περιφέρειες της χώρας και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι πληροφορίες λένε ότι το κόμμα του Βελόπουλου σαρώνει. Γι’ αυτό άλλωστε, όταν επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ. να προτρέψουν τους συμπολίτες τους που κοιτάνε προς «κόμματα ή κομματίδια» στα δεξιά να σκεφθούν ποιος έχει ακολουθήσει «πατριωτική πολιτική».

Προφανώς, λοιπόν, η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα θα κινηθεί πάνω στην ατζέντα που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, τα οποία τη βοηθούν δημοσκοπικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης σε όλες τις περιοδείες του συναντά τους κατά τόπους μητροπολίτες, επιχειρώντας την ενίσχυση των σχέσεων με την Εκκλησία.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB: Στο 4,8% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια για τις έδρες

Και το όνομα αυτού Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. – Το κόμμα για τα δικαιώματα των καπνιστών

Εκλογές 2023: «Μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο στο κόμμα Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:13