search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:11
MENU CLOSE

Μια «Κάρμεν» του σήμερα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2280
2/5/2023
06.05.2023 06:00
carmen

Η πλέον δημοφιλής όπερα, η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, ανεβαίνει στο ΠΣΚΗ, σε συνεργασία με το Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη 11, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Μαΐου, στις 19.30, στην Αίθουσα Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού.

Το κοινό του Ηρακλείου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη νέα οπερατική συμπαραγωγή των δύο καλλιτεχνικών οργανισμών, στην οποία συμπράττουν εξαίρετοι συντελεστές: η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Μύρωνα Μιχαηλίδη, το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου και μια πλειάδα λυρικών καλλιτεχνών, σε μια παράσταση που τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Στέφανος Κορωναίος ένα καστ το οποίο πολύ θυμίζει εκείνο των συντελεστών που συνέβαλαν στην επιτυχία της πρώτης συμπαραγωγής τους τον Νοέμβριο του 2021, με το έργο «Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης» του Β. Α. Μότσαρτ.

Η πασίγνωστη όπερα του Μπιζέ, με τις αγαπημένες σε όλους μελωδίες, περιγράφει μοναδικά την ιστορία της καταστροφής του Δον Χοσέ, ενός απλοϊκού στρατιώτη, που σαγηνεύεται από τα παραπλανητικά νάζια της φλογερής τσιγγάνας Κάρμεν.

Η παρουσίαση της ζωής των εξαθλιωμένων, της ανηθικότητας και της ανομίας, καθώς και το τραγικό τέλος, στο οποίο ο Χοσέ σκοτώνει από ζήλεια την Κάρμεν επί σκηνής, υπήρξαν πρωτοποριακά στοιχεία για τη γαλλική όπερα της εποχής. Το έργο γυρίζει την πλάτη στα παραμυθένια δράματα με τις βασίλισσες, τις μάγισσες και τους ιππότες και ανεβάζει στη σκηνή εργάτες και εργάτριες, απλούς στρατιώτες, ξυπόλυτα παιδιά, χωριάτες και χωριατοπούλες.

Ο Μπιζέ έγραψε γι’ αυτούς τους ήρωες ένα αθάνατο έργο, συνδυάζοντας υπέροχες μελωδίες τεράστιας εκφραστικής δύναμης με μια επιδέξια αρμονία και τέλεια, ακριβοδίκαιη ενορχήστρωση, κάνοντας την Κάρμεν ένα από τα λιγοστά έργα του μεγάλου αυτού ρεπερτορίου που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, έναν ύμνο στη γυναίκα, στην αγάπη, στο πάθος και πάνω απ’ όλα στην ελευθερία.

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

INFO

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης. Σκηνοθεσία: Στέφανος Κορωναίος. Σκηνικά: Έλντα Κλαδάκη. Κοστούμια: Angela Huff. Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς. Συμμετέχουν: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου,Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών. Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου, Νίκος Μαλιάρας.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: Διατηρητέα η χρήση των κινηματογράφων ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ

Σινεμά: 5 ταινίες που ταυτίστηκαν με την εργατική Πρωτομαγιά

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Περιπέτεια, θρίλερ, φαντασία και «Οι Φύλακες του Γαλαξία 3»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:10