search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:04
MENU CLOSE

Το θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2080
4/5/2023
06.05.2023 06:00
theatro-epidauros-1-new

Πολλές σημαντικές μετακλήσεις από το εξωτερικό αλλά και εξίσου πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις Ελλήνων καλλιτεχνών περιλαμβάνει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ανοίγει τις πύλες του στις 7 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, με τίτλο «Ελευθερία για όλους».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου δίνει βήμα έκφρασης σε αξιόλογους δημιουργούς, που είχαν πολλά χρόνια – ή και καθόλου – να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ, αλλά και σε νέους ή ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες.

Από την άλλη, φέτος εγκαινιάζει δύο καινοτομίες.

Η πρώτη είναι ένα show case, στο οποίο θα πάρουν μέρος επιλεγμένες παραγωγές για να τις παρακολουθήσουν καλλιτεχνικοί διευθυντές φεστιβάλ και οργανισμών της Ευρώπης, με στόχο να παιχτούν στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους η Έλλη Παπακωνσταντίνου με τις «Βάκχες», ο Δημήτρης Μπαμπίλης με την «Καταστροφή», ο Γιώργος Βαλαής με το «Run», οι 4Frontal με τις «Σπυριδούλες», o Γιάννης Σκουρλέτης με τα «Τραγούδια του ελληνικού λαού», ο Παντελής Δεντάκης με το έργο «Το ρόδο είναι ρόδο» της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη, η Ζωή Χατζηαντωνίου με το «Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, ο Ανέστης Αζάς με τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ο Παντελής Φλατσούλης με το «Θήβα: A Global Civil War» και ο 24χρονος Mario Banushi, που ήδη μας εντυπωσίασε με το «Goodbuy Lindita» και τώρα θα παρουσιάσει το «Taverna Miseria – Mario, Bella, Anastasia», το οποίο εστιάζει στις μνήμες του από τη χώρα του, την Αλβανία.

Η δεύτερη είναι η επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος στις παραστάσεις της «Μήδειας» από το 1956 μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε τη Μαρία Κάλλας, που ερμήνευσε στο αργολικό θέατρο τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι το 1961, αλλά και την τωρινή συμμετοχή του σπουδαίου σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ, που θα παρουσιάσει εκεί τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.

Στις υπόλοιπες ελληνικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260 εντάσσεται ο Γιώργος Κουτλής με το έργο «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους φον Μέγενμπουργκ και το «Σχέδιο Μάρσαλ» από τη Νατάσσα Τριανταφύλλη. Ακολουθούν ο Στάθης Λιβαθινός με το «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Η ερωτική περιπλάνηση», η Μαγδαλένα Ζήρα με το «Οι γυναίκες επιστρέφουν» και ο Θάνος Παπακωνσταντίνου με τον «Θυέστη» του Σενέκα.

Ξένες παραγωγές στην Πειραιώς 260

Η πρώτη διεθνής μετάκληση ανήκει στον Σίριλ Σερεμπρένικοφ με την παράσταση «Βίι». Θα δούμε επίσης τον Mariano Rensotti από την Αργεντινή, τον σπουδαίο Ελβετό σκηνοθέτη Κρίστοφ Μαράλερ, τον Ιρανό Amir Reza Koohestani, τον Βρετανό Alexander Zeldin και τη Γαλλίδα σκηνοθέτρια και χορογράφο Ζιζέλ Βιεν.

Ηρώδειο

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Φιλίπ Κεν έρχεται ξανά στο φεστιβάλ για να μας παρουσιάσει το έργο «Ο κήπος των ηδονών», μια παράσταση εμπνευσμένη από τον αναγεννησιακό πίνακα του Ιερώνυμου Μπος.

Επίδαυρος

Στο αργολικό θέατρο ξεχωρίζει φυσικά η παράσταση της «Μήδειας» από τον Φρανκ Κάστορφ. Από κει και πέρα θα πάρουν μέρος οι σκηνοθέτες Λένα Κιτσοπούλου, Έφη Μπίρμπα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Σκεύας, Χρήστος Σουγάρης και Ιώ Βουλγαράκη.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Εκεί θα δούμε παράσταση της νέας σκηνοθέτριας Έμιλυ Λουίζου, του Παντελή Φλατσούλη, του Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου, του Τάκη Τζαμαριά και του Σταμάτη Κραουνάκη.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα aefestival.gr

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: Διατηρητέα η χρήση των κινηματογράφων ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ

Χάος στο Hollywood: Απεργούν οι σεναριογράφοι, «κόβονται» ταινίες, σειρές και εκπομπές

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Περιπέτεια, θρίλερ, φαντασία και «Οι Φύλακες του Γαλαξία 3»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:03