search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 13:42
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Alco: Στο προσκήνιο κεντρώοι και αναποφάσιστοι – Πώς ψηφίζουν

09.05.2023 20:17
ekloges_adeia_2004_new

Νέα στοιχεία προέκυψαν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha και επικέντρωσε τα ερωτήματά της στον τρόπο που ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι και οι κεντρώοι.

Οι ερωτηθέντες έκριναν, επίσης, τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Βασικό κριτήριο για την ψήφο των πολιτών είναι το πρόγραμμα και οι εξαγγελίες των κομμάτων. Ακολουθεί η ιδεολογία, η μη σχέση με τη διαφθορά, η σύγκριση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του πολιτικού σχηματισμού και τελευταίοι οι υποψήφιοι βουλευτές.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων δεν έχουν πειστεί από το προεκλογικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Για τη μεν ΝΔ το ποσοστό φτάνει το 41%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 47%.

Την ίδια ώρα, το 65% του δείγματος εκτιμά ότι εάν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με αυτή που είχε εφαρμόσει την περίοδο 2015-2019, ενώ μόλις το 26% θεωρεί ότι η πολιτική της Κουμουνδούρου έχει αλλάξει.

Επίσης, για το 68% όσων απάντησαν, το σύστημα της απλής αναλογικής δεν αποτελεί ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με το 23%.

Σε ποσοστό 64%, οι πολίτες θεωρούν ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι ενός μόλις 14% που “βλέπει” νικητή της κάλπης τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς όμως αυτοπροσδιορίζουν τον εαυτό τους αυτοί οι ψηφοφόροι; Το 21% δηλώνει κεντρώοι, το 22% δεξιοί και κεντροδεξιοί και το 14% κεντροαριστεροί και αριστεροί.

Ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 31% δηλώνει τίποτα, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο 12% δεν απαντά.

Τη ΝΔ φαίνεται ότι προτιμούν οι κεντρώοι, καθώς 26% απαντούν ότι ψηφίζουν ΝΔ. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 23%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 15% και τέλος 12% δηλώνει αναποφάσιστο.

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου προηγείται διαχρονικά η ΝΔ με 32,3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 25,7%.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Μαζί στο Ζάππειο Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς – live

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις – Αυτά είναι τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια σε όλη τη χώρα

Αλέξης Τσίπρας: LIVE η ομιλία του στον Πειραιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 13:42