search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:33
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

14.05.2023 12:26
mitsotakis_lavrio

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά την πρώτη κάλπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο μετά την κάλπη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αριθμητικά υπήρχε το ενδεχόμενο», λέγοντας ότι με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, τον χωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ όσα τον ενώνουν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι δεν θέλει τον ίδιο για πρωθυπουργό, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «περιφρόνηση της βούλησης του λαού».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός «έκλεισε το μάτι» σε ψηφοφόρους που βρίσκονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν κακή άποψη για το έργο που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ και για τον ίδιο ως πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, ο Ν. Ανδρουλάκης τελείως άδειο και ο Αλέξης Τσίπρας άδειο και θρυμματισμένο.

Για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη

Αναφερόμενος στη σύλληψη του μειονοτικού υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα στα Τίρανα, λέγοντας ότι «έχω καταστήσει σαφές στον κ. Ράμα ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας», καλώντας την Αλβανία να κατανοήσει ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πολτική αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και την πορεία της στην Ευρώπη. Δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η υπόθεση αυτή να εκτονωθεί το γρηγορότερο».

Για γερμανικές αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός παρείχε, επίσης, πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο, σχετικά με τα όσα είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, λέγοντας ότι η θέση της Ελλάδας για το ζήτημα δεν έχει αλλάξει καθόλου και προσθέτοντας πως όσα λέγονται από την αντιπολίτευση είναι «εκ του πονηρού».

Για την κοστολόγηση προγραμμάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην πρότασή του για κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο γίνεται σε δημοκρατίες στην Ευρώπη, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Αν δεν θέλει ελληνικούς φορείς ας το στείλει σε διεθνείς οίκους αξιολόγησης και να δούμε αν θα πάρουμε ποτέ επενδυτική βαθμίδα».

Για την ακρίβεια

Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι’ αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι’ αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών γιατί αυτές είναι μόνιμες, ενώ ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα μειωθεί».

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του, ότι δεν μπορουν στην παρούσα φάση να υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους, λέγοντας ότι «εφόσον διατηρούμε την χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, θα εξετάσουμε μείωση του ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν είχε επίπτωση στις τιμές, οπως είδαμε σε σινεμά και καφέ. Όποιες χώρες το έκαναν την πάτησαν, είδαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών».

Διαβάστε επίσης:

Χειμάρρα: Άνοιξαν οι κάλπες – Κανονικά υποψήφιος ο Μπελέρης

Εκλογές 2023: Οι τελευταίες προετοιμασίες για την άλλη Κυριακή

Ανδρέας Ξανθός στο topontiki.gr: «Άσκηση» Δημοκρατίας η απλή αναλογική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06