search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:12
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Ώρα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού

20.05.2023 07:37
ekloges-new
Πηγή: Pixabay

Μπορεί οι εκλογές να είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή (21/05) αλλά για τους Έλληνες του εξωτερικού αυτές είναι μια μέρα πριν.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 07:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες ψηφοφόροι, που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, θα ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Η ψηφοφορία για τις εκλογές 2023, της 21η Μάιου, αφορά 22.855 Έλληνες που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Για την διαδικασία έχουν δημιουργηθεί 99 εκλογικά κέντρα σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο. Να σημειωθεί ότι για να συγκροτηθεί ένα εκλογικό κέντρο σε μία πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων.

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, γι’ αυτό και δεν σημειώνουν σταυρό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, καταμετρούνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, γι’ αυτό και δεν σημειώνουν σταυρό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, καταμετρούνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεθα.

Σε ποιες χώρες ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι χώρες στις οποίες θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι: Αίγυπτος (Κάιρο), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ), Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ), Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη), Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λουντβικσχάφεν), Δανία (Κοπεγχάγη), Ελβετία, (Βέρνη, Γενεύη, Λωζάνη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς, Εδιμβούργο) ΗΠΑ (Άγιος Φραγκίσκος, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Τάμπα), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία), Καναδάς (Μόντρεαλ, Τορόντο), Κατάρ (Ντόχα), Κορέα (Σεούλ), Κύπρος (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), Λιθουανία (Βίλνιους, Κάουνας), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Νορβηγία (Όσλο), Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Ολλανδία (Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αϊντχόφεν), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισσαβώνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σαουδική Αραβία (Ριάντ), Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Τσεχία (Πράγα) και Φινλανδία (Ελσίνκι).

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Στις φλόγες κατάστημα στην παραλιακή λεωφόρο

Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός οδηγός γουρούνας που συγκρούστηκε με φορτηγό – Βαριά τραυματισμένη η σύντροφός του (Photos/Video)

Εκλογές 2023: Πάνω από 10.000 υπερήλικες έως 116 ετών εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:05