search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:33
MENU CLOSE

ΔΝΤ: Αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ- Το καλό και το κακό σενάριο

27.05.2023 00:53
IMF-New-01
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023, ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο όσον αφορά την αμερικανική οικονομία από εδώ και πέρα.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση αυτή τη νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο +1,7%, αντί για 1,6%. «Η αμερικανική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκαν το 2022», σχολίασε το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα που επιμένει».

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε το χρέος των ΗΠΑ είναι βιώσιμο αλλά δεν είναι το βέλτιστο, υπογραμμίζοντας πως θα «πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί».

Αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική της Fed, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, ενώ κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τη Fed στη μάχη με τον πληθωρισμό μέσω της σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα πάνω από τον στόχο του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024, εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης αλλά και της ανθεκτικής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας.

Το καλό σενάριο

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας – κλειδί που θα αποτρέψει μία απότομη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Θα ήταν δηλαδή ένα καλό νέο για τις αγορές, ένα στήριγμα που θα κρατούσε τους δείκτες των μετοχών σε υψηλά επίπεδα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μάικλ Γιοκισάμι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Destination Wealth Management.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,9% τον Απρίλιο – τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021. Οι αγορές εξέλαβαν τα δεδομένα αυτά ως απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να τιθασεύσει τον πληθωρισμό αποδίδουν επιτέλους καρπούς. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει πράγματι υποχωρήσει αισθητά από το ρεκόρ 40 ετών του 9%, στο οποίο είχε σκαρφαλώσει τον Ιούνιο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός επίμονα υψηλός

Ωστόσο, παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της Fed για 2%. Μάλιστα ο δομικός πληθωρισμός (ο δείκτης που προκύπτει αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητοι τομείς ενέργειας και τροφίμων) ήταν στο 5,5% τον Απρίλιο, με τις τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες να μένουν στα ύψη εν μέσω μίας ανθεκτικής οικονομίας και μίας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι τα μέλη της ήταν διχασμένα ως προς το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στα επιτόκια. Τελικά επέλεξαν να μην κάνουν παύση, αλλά να προχωρήσουν σε αύξηση – αν και μικρή, της τάξης των 25 μονάδων βάσης, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος του 5% – 5,25%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε μία παύση στον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης τον Ιούνιο, αλλά άλλοι αξιωματούχοι έκτοτε έχουν ταχθεί υπέρ των πρόσθετων αυξήσεων στα επιτόκια, τονίζοντας ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει λήξει.

Αν τα γεράκια επικρατήσουν, τότε οι αγορές υπό την πίεση της περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού, δεν αποκλείεται να κάνουν βουτιά. Μερίδα αναλυτών «βλέπει» πτώση έως και 20%. Τι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα; Μία αμερικανική ύφεση, όπως εξηγεί στο CNBC ο Μάικλ Γιοσικάμι. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο εξήγησε πως μία ύφεση θα ανάγκαζε τη Fed να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις ή ακόμη και να χαλαρώσει την πολιτική της, με μειώσεις επιτοκίων.

«Θα ακουστεί τρελό, αλλά»

«Αυτό θα ακουστεί τρελό, αλλά δεν πάμε προς αισθητή οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και ίσως μία ρηχή ύφεση, θα μπορούσαμε πραγματικά να έχουμε αρνητικές εξελίξεις στις αγορές, καθώς όχι μόνο δεν θα έχουμε μειώσεις επιτοκίων, αλλά ίσως δούμε τις αυξήσεις να συνεχίζονται. Αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την αγορά» τόνισε.

«Για εμένα, πραγματικά το ερώτημα είναι εάν η οικονομία θα οδηγηθεί κοντά σε ύφεση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αν αυτό συμβεί, θα είναι καλό νέο για την αγορά» κατέληξε.

Το κακό σενάριο: Ο κίνδυνος να μην τελειώσουν…καλά τα πράγματα

«Σε σύγκριση με το 2011 ή το 2013, η πολιτική κατάσταση είναι τώρα πιο δύσκολη. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην τελειώσουν καλά τα πράγματα αυτή τη φορά», δήλωσε πάντως ο Τόμπιας Αντριαν, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική «Borsen-Zeitung».

«H αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις αγορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ», σημειώνει ο Αντριάν και προσθέτει: «Ελπίζω και υπολογίζω σε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί φέτος. Και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα γιατί οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια».

Στο ερώτημα τι θα γινόταν αν οι ΗΠΑ χρεοκοπούσαν, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, τονίζει: «Δεν θέλω καθόλου να κάνω εικασίες. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν κεντρική σημασία για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Εάν αυτά ραγίσουν, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την παγκόσμια οικονομία συνολικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν μπορεί, παρά να κάνει έκκληση στην κοινή λογική όλων των εμπλεκομένων: Απλώς δεν πρέπει να φτάσουν στα άκρα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους. Αλλά έχω ακούσει από διάφορους παράγοντες της αγοράς ότι ήδη επεξεργάζονται σενάρια για παν ενδεχόμενο».

Διαβάστε επίσης:

Reuters: «Πετάνε» τα ελληνικά ομόλογα – Διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη την επενδυτική βαθμίδα

Συντάξεις: Πώς θα πληρωθούν τα ποσά του Ιουνίου – Το χρονοδιάγραμμα

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: «Πακέτο» με άλλες 17 παροχές η δεύτερη δόση – Η ημερομηνία πληρωμών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:33