search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:22
MENU CLOSE

Τι ρόλο παίζει η επικοινωνία στη «φοροκαταιγίδα» των ημερών 

02.06.2023 06:00
kyriakos mitso new

Με τον αέρα των υψηλών ποσοστών που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η κάλπη της απλής αναλογικής, η ΝΔ εμφανίζεται να καθορίζει σε καθημερινή βάση την ατζέντα πάνω στην οποία θα γίνεται ο πολιτικός διάλογος. 

Η ανάδειξη ακόμα και ανύπαρκτων θεμάτων – όπως οι δηλώσεις της Πόπης Τσαπανίδου περί φορολόγησης μεγάλων εταιρειών, ενώ η εκπρόσωπος τύπου  του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε τις εταιρείες ενέργειας, είναι πλέον καθημερινή ρουτίνα για το επιτελείο της Πειραιώς. 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για «κρυφή καταιγίδα φόρων», ενώ δήλωσε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων, υποστηρίζοντας ότι απέδωσε στην πράξη. 

«Σε ένα πράγμα είναι απολύτως ενωμένοι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ: αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η διγλωσσία που υπήρξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τα στελέχη του, βοήθησε στην σεναριολογία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, ο οποίος έπαθε από το θέμα Κατρουγκαλου εμφανίζεται πολύ πιο συγκρατημένος και τα στελέχη του διαβασμένα.  

Το γεγονός μάλιστα ότι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο και τα κορυφαία στελέχη της Πειραιώς αποκλείουν την μείωση του ΦΠΑ, έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ λέγοντας ότι υπερφορολόγησε τους πολίτες μέσω του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τα στελέχη της ΝΔ ότι ψεύδονται για όλα τα θέματα και φέρνει ως παράδειγμα μία δήλωση του Κώστα Κυρανάκη σχετικά με τα προεκλογικά μέτρα της ΝΔ που δεν συμπεριλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος βρέθηκε σε πάνελ με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη στο Action24 παρατήρησε ότι, «στο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2026 που υποβλήθηκε στην Κομισιόν δεν υπάρχουν προεκλογικές εξαγγελίες που έχουν συμπεριληφθεί μετά στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ».

Ανέφερε ακόμα, ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch «χαρακτήρισε αισιόδοξες τις δημοσιονομικές προβλέψεις και σημείωνε πως το πρόγραμμα 23-26 δεν έχουν συμπεριληφθεί οι τελευταίες προεκλογικές υποσχέσεις».

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ρώτησε τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη «το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η ΝΔ δεν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό τις εξαγγελίες αυτές που έκανε την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, όλοι ξέραμε το Δεκέμβριο του 2022 ότι πάμε για εκλογές το 2023, αλλά αργότερα όταν κατέθεσαν το μεσοπρόθεσμο γιατί δεν τις συμπεριέλαβε;».

Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν απάντησε, όμως ο Τρύφωνας Αλεξιάδης επέμεινε, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίζει ότι «το μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε το Δεκέμβρη του 2022, οι εκλογές έγιναν αρκετούς μήνες πριν την εξάντληση της τετραετίας».

Όμως, η σκληρή αλήθεια είναι ότι το μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε στις 29 Απριλίου του 2023, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το δεύτερο θέμα το οποίο προβάλουν τα στελέχη της ΝΔ είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει τις δυναμεις του ενώ το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να τον προσεγγίσει. 

Από την Πειραιώς διοχετεύεται ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει η λογική «ο θάνατος σου η ζωή μου». 

Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ωστόσο από τις εμφανίσεις των στελεχών των δύο κομμάτων, καθώς τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το εάν θα ωφελούσε ένας δημόσιος αλληλοσπαραγμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως και χθες αναφέρθηκε στο θέμα αυτό – μάλλον με υποτιμητικό τρόπο – λέγοντας:

«Σίγουρα υπάρχει σήμερα μία αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και όλοι διεκδικούν το ρετιρέ. Όμως να θυμίσω ότι στις εκλογές πρωτίστως ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση».

Αίσθηση ωστόσο δημιούργησε η αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ίδιο του το κόμμα.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει διαμορφώσει μία «νέα ΝΔ», συνεχίζοντας το «άνοιγμα» σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό να πάρει και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε μια πρόγευση από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ έχει δημιουργήσει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα

Σακελλαροπούλου από Μολδαβία: H Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο στην ΕΕ

Metron Analysis: 19,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία για τη ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:22