search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:29
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: «Μπαράζ» κατά του ΠΑΣΟΚ και τι κρύβεται πίσω από αυτό

07.06.2023 06:00
mitsotakis ert

Αν υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο ξεχώρισε από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη δημόσια τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, αυτό δεν είναι άλλο από την ένταση με την οποία επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στον αρχηγό του.

Μια σταχυολόγηση των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετή για να δώσει μια σαφή εικόνα της έντασης, αλλά και του… πολυμέτωπου της επίθεσής του στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και δέχθηκε συνολικά περισσότερα πυρά απ’ όσα ο ΣΥΡΙΖΑ:

● «Θα μπορούσα να πω “ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα».

● «Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα Νόμπελ, θα έπαιρνε το “Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας».

● Το ΠΑΣΟΚ είναι που «που κλείνει την πόρτα κάθετα -και την είχε κλείσει από πριν- σε οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας. Μα θυμάστε ότι περάσαμε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτου και τρίτου κόμματος, επειδή το τρίτο κόμμα το απέκλεισε από την πρώτη στιγμή. Το απέκλεισε. Είπε, εγώ δεν κάνω κυβέρνηση. Στην αρχή είπε “δεν κάνω κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη” και μετά -όταν κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλλει τον πρωθυπουργό- είπε “δεν κάνω κυβέρνηση με τη ΝΔ”».

● «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι “και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση”. “Αποποιούμαι», δηλαδή, “της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά”».

● «Μου κάνει εντύπωση η φοβερή ρηχότητα του λόγου του ΠΑΣΟΚ και η παντελής αδυναμία να αρθρώσουν μια συνεκτική επιχειρηματολογία, ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της οικονομίας. Μας λένε “έχετε ρίξει την οικονομία στα βράχια” και την ίδια στιγμή μάς ζητάνε να ξοδέψουμε περισσότερα και μας εγκαλούν για τα πλεονάσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τα οποία αποτελούν υποχρέωση της οικονομίας μας, γιατί πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας. Τώρα, πώς μπορεί να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος, δεν ξέρω. Ίσως να το απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης στο debate».

Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το topontiki.gr, η βασική στόχευση του προέδρου της ΝΔ μέσω των επιθέσεων κατά του ΠΑΣΟΚ είναι μία και πολύ απλή: για να το πούμε λαϊκά, να «μαντρώσει» τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που, για διάφορους λόγους ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά ενδεχομένως «λαξοκοιτούν» προς το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει ευκολότερα – υπό προϋποθέσεις, βέβαια – την αυτοδυναμία και την πολιτική σταθερότητα που φαίνεται ότι αποτέλεσε και το βασικό διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου.

Για τον Κ. Μητσοτάκη η υλοποίηση του στόχου αυτού επιδιώκεται να γίνει μέσω δύο τρόπων:

● ο πρώτος είναι να καταστεί σαφές στους ψηφοφόρους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να γίνει κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία και

● ο δεύτερος είναι να απαξιωθεί ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ για κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομία και η φορολογική πολιτική και να δημιουργηθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι οι θέσεις του προσεγγίζουν/ταυτίζονται με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, όπως όλες οι στρατηγικές που στηρίζονται στην ένταση και στην αντιπαράθεση, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει «τούμπα», ιδίως όσο το ΠΑΣΟΚ – αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ – επικεντρώνονται στην οικονομία και ειδικά στην ακρίβεια και πόσο έχει πετύχει η ΝΔ ως κυβέρνηση να την ελέγξει.

Μπορεί οι «γαλάζιοι» να θεωρούν την οικονομία ως προνομιακό τους πεδίο, ωστόσο, με την ακρίβεια να συνεχίζει να «δαγκώνει» και την Κομισιόν θα βάζει τέλος στις οριζόντιες ελαφρύνσεις, το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρον, αλλά σύμφωνα με την – θρυλούμενη – κινέζικη κατάρα: «Είθε να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς»…

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο εν έτει 2023 μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της πάνω σε καρότσα

Τσίπρας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η μόνη εναλλακτική στο σχέδιο Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Το εκλογικό αποτέλεσμα ακύρωσε το debate των δύο – Μια τρύπα στο νερό η μείωση στον ΦΠΑ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:29