Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο ποταμός Δνείπερος είναι η ντε φάκτο γραμμή που χωρίζει τις ρωσικές από τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, δηλαδή το άτυπο σύνορο ανάμεσα στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της νότιας Ουκρανίας και τις ελεγχόμενες από τις ουκρανικές δυνάμεις περιοχές.
Με την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Κάχοβκα, το ερώτημα που προέκυψε – πέραν του αναμενόμενου «τις πταίει – είναι και πως αυτή η επίθεση επηρεάζει την στρατιωτική τακτική των δύο πλευρών στην περιφέρεια της Χερσώνας.
Ο στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης Σέντρικ Λέιγκτον δήλωσε στο CNN ότι η πρώτη ανάγνωση της κατάστασης που δημιουργείται από τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή συνιστά πλήγμα για τα πιθανά σχέδια των Ουκρανών να επιχειρήσουν να περάσουν τον Δνείπερο με αμφίβια για να επιτεθούν τις κατεχόμενες περιοχές. Τα σχέδια αυτά θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν δεδομένης της ποσότητας του νερού που διέρρευσε από το φράγμα και κατακλύζει την περιοχή.
Και το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο ως προς τη στάθμη των υδάτων στο ποτάμι, αλλά και ως προς τις υποδομές – δρόμοι και γέφυρες- που έχουν πλέον κατακλυσθεί από τα νερά και είναι δύσκολο να περάσουν από εκεί στρατιωτικά οχήματα.
Από την καταστροφή του φράγματος υπάρχουν συνέπειες και για τους Ρώσους, αφού με ένα μεγάλο κανάλι διοχετευόταν νερό στην Κριμαία. Εφόσον διακόπτεται η ροή νερού για τον πληθυσμό της Κριμαίας ο αναλυτής του CNN εκτιμά ότι καθίσταται δύσκολη και η παραμονή αμάχων στην περιοχή αυτή. Άρα χιλιάδες άνθρωποι θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές.
Οι ουκρανικές αρχές και οι Ρώσοι στα κατεχόμενα έχουν προειδοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό ότι πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την περιοχή γύρω από το φράγμα Νόβα Κάχοβκα. Κι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί μία νεκρή ζώνη σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο του Δνείπερου.
Οι Ρώσοι όμως υφίστανται και άλλη μία συνέπεια σε στρατιωτικό επίπεδο, αφού οι δυνάμεις τους πρέπει να ανασυνταχθούν σε περιοχές που δεν έχουν πλημμυρίσει. Αλλά ακριβώς αυτή η διάσταση δείχνει ότι από την καταστροφή του φράγματος επωφελούνται οι Ουκρανοί, άρα ακυρώνονται οι ισχυρισμοί του Κιέβου ότι την ευθύνη φέρει η ρωσική πλευρά.
Το τι ακριβώς συνέβη είναι αδιευκρίνιστο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως από έκρηξη καταστράφηκε τμήμα του φράγματος και τα κτήρια στη είσοδο των εγκαταστάσεων. Από το ρήγμα στο φράγμα διαρρέουν τεράστιες ποσότητες νερού που κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή.
Το φράγμα βρίσκεται στα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι κοντά στην Χερσώνα. Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Χερσώνα τον Μάρτιο του 2022, αλλά οι Ουκρανοί την ανακατέλαβαν μετά από μία επιτυχημένη αντεπίθεση τον Νοέμβριο του 2022, με τους Ρώσους να αναδιπλώνονται στη νότια όχθη του Δνείπερου.
Σήμερα η Ρωσία ελέγχει τα περισσότερα εδάφη στη νότια όχθη του ποταμού, ενώ η Ουκρανία ελέγχει τα εδάφη από την βόρεια πλευρά του Δνείπερου.
Το ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων φράγμα χτίστηκε το 1956 στο πλαίσιο της δημιουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Κάχοβκα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε «Ρώσους τρομοκράτες» για την καταστροφή του φράγματος, διακηρύσσοντας ότι «οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία, με νερά, με πυραύλους ή με οτιδήποτε άλλο».
Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε το Κίεβο ότι ανατίναξε το φράγμα στο πλαίσιο σχεδίου για την ανακατανομή των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ήταν «ένα σαμποτάζ από την ουκρανική πλευρά», που συνδέεται «με το γεγονός ότι άρχισαν την μεγάλης κλίμακας επίθεση εδώ και δύο μέρες, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους και οι επιθετικές ενέργειες αποτυγχάνουν».
Από εκεί επίσης διοχετεύεται νερό στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Μετά την έκρηξη στο φράγμα και οι δύο πλευρές έκαναν καθησυχαστικές δηλώσεις. Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για το εργοστάσιο, αλλά η κατάσταση «είναι υπό έλεγχο». Από την άλλη πλευρά η ρωσική εταιρία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.
Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να υιοθετήσει τις θέσεις του Κιέβου, καταδικάζοντας την Ρωσία για την επίθεση. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream, μέχρι που μήνες αργότερα διαπιστώθηκε ουκρανικός δάκτυλος πίσω από το σαμποτάζ.
Μάλιστα ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου» και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς μίλησε για μία κίνηση που πολλοί φοβόντουσαν εδώ και καιρό πως θα γινόταν, δίνοντας μία νέα διάσταση στον πόλεμο.
Πιο προσεκτικός ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, αλλά απέδωσε την ευθύνη για ό,τι συνέβη στην ρωσική εισβολή.
Διαβάστε επίσης:
«Τοίχο» βρίσκει η προσπάθεια ουκρανικής αντεπίθεσης
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.