search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:15
MENU CLOSE

Washington Post: Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για ουκρανικό χτύπημα στον Nord Stream

06.06.2023 19:52
Nord Stream_new

Τρεις μήνες προτού το σαμποτάζ καταστρέψει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, η κυβέρνηση Μπάιντεν έμαθε από στενό σύμμαχο ότι ο ουκρανικός στρατός είχε σχεδιάσει μια μυστική επίθεση στο υποθαλάσσιο δίκτυο, χρησιμοποιώντας μια μικρή ομάδα δυτών που αναφέρονταν απευθείας στον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο, οι οποίες δεν είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας προηγουμένως, συλλέχθηκαν από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και κοινοποιήθηκαν στη CIA τον Ιούνιο του 2022. Παρέχουν μερικά από τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι σήμερα που συνδέουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την ενδεχόμενη επίθεση στη Βαλτική, την οποία Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν θρασεία και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Το ρεπορτάζ των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα συνομιλίας Discord, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μέλους της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας, Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος έχει συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδόν για ένα χρόνο οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται το Κίεβο για τη δολιοφθορά. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς οι Γερμανοί ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτή που σχεδίαζε η Ουκρανία.

Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες επιβεβαίωσαν ότι η περίληψη πληροφοριών που δημοσιεύτηκε στο Discord ανέφερε με ακρίβεια όσα είπε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στη CIA. Η Post συμφώνησε να αποκρύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας καθώς και ορισμένες πτυχές του σχεδίου κατόπιν αιτήματος κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι είπαν ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών θα απειλούσε πηγές και επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία διαμαρτυρόταν, πριν ακόμη τη ρωσική εισβολή, ότι ο Nord Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμψει τους ουκρανικούς αγωγούς στερώντας το Κίεβο από τεράστια έσοδα από τη μεταφορά του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση «τέθηκε σε αναμονή», για λόγους που παραμένουν ασαφείς. Οι Ουκρανοί είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν στον αγωγό μετά από μια σημαντική συμμαχική ναυτική άσκηση, γνωστή ως BALTOPS, η οποία διεξήχθη από τις 5 έως τις 17 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι έξι άτομα που χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια νοίκιασαν ένα ιστιοπλοϊκό γιοτ τον Σεπτέμβριο, επιβιβάστηκαν από τη Γερμανία και τοποθέτησαν εκρηκτικά που κατέστρεψαν τους αγωγούς, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την έρευνα. Πιστεύουν ότι οι δράστες ήταν ικανοί δύτες, δεδομένου ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 240 ποδιών.

Οι ερευνητές έχουν αντιστοιχίσει τα υπολείμματα εκρηκτικών που βρέθηκαν στον αγωγό με τα ίχνη που βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα του γιοτ, που ονομάζεται Ανδρομέδα. Και έχουν συνδέσει Ουκρανούς ιδιώτες με την ενοικίαση του σκάφους μέσω μιας εταιρείας στην Πολωνία. Οι ερευνητές υποπτεύονται επίσης ότι τουλάχιστον ένα άτομο που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό συμμετείχε στην επιχείρηση δολιοφθοράς.

Αλλά η έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών δεν ήταν το μόνο στοιχείο που υποδεικνύει τον ρόλο του Κιέβου στη βομβιστική επίθεση στον αγωγό.

Η Post ανέφερε προηγουμένως ότι οι κυβερνήσεις που ερευνούσαν τις εκρήξεις αποκάλυψαν επικοινωνίες που έδειχναν ότι άτομα ή οντότητες υπέρ της Ουκρανίας συζητούσαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επίθεση στους αγωγούς Nord Stream. Αυτές οι συνομιλίες έγιναν πριν από την επίθεση, αλλά ανακαλύφθηκαν μόνο στη συνέχεια, όταν οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες έψαξαν τα δεδομένα για πιθανές ενδείξεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της δυτικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: Φοβόμουν ότι θα με έδιωχναν από το Μπάκιγχαμ μετά τις φήμες ότι πατέρας μου ήταν ο Τζέιμς Χιούιτ

«Τοίχο» βρίσκει η προσπάθεια ουκρανικής αντεπίθεσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιοι ανατίναξαν το φράγμα στο Δνείπερο – Η πρώτη δορυφορική εικόνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:15