search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 06:58
MENU CLOSE

Τεχνητή νοημοσύνη: «Σε δύο χρόνια θα μπορεί να… σκοτώνει», είπε σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης (video)

06.06.2023 16:20
artificial-intelligence_0606_1200-700_new
credit: pixabay

Σε μία τρομακτική πρόβλεψη για την τεχνητή νοημοσύνη προχώρησε ο επικεφαλής σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ για την τεχνολογία, Ματ Κλίφορντ.

Μιλώντας στο βρετανικό διαδικτυακό κανάλι TalkTV, ο Κλίφορντ είπε πως «μπορεί να έχουμε μόλις δύο χρόνια μπροστά τους για να δαμάσουν τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πριν γίνουν πολύ ισχυρά και αρχίσουν να… απειλούν το ανθρώπινο είδος».

Σύμφωνα με τους The Times, ο Ματ Κλίφορντ δήλωσε ότι τον προβληματίζει η παραδοχή των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο ότι «δεν κατανοούν ακριβώς» πώς αυτά τα συστήματα «επιδεικνύουν τις συμπεριφορές που επιδεικνύουν», γεγονός που θεωρεί ότι είναι τρομακτικό.

Ερωτηθείς αν αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή που οι υπολογιστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε νοημοσύνη, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλέψεων μεταξύ των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης. Νομίζω ότι δύο χρόνια θα είναι το πιο αισιόδοξο άκρο του φάσματος».

Και πρόσθεσε: «Είναι σίγουρα αλήθεια ότι αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο και δεν ξέρουμε πώς να την ελέγξουμε, τότε αυτό θα θα ανοίξει την κερκόπορτα για κάθε είδους κίνδυνο είτε τώρα, είτε στο μέλλον. Έτσι, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι είναι σωστό να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των φορέων χάραξης πολιτικής».

Επίσης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπογράμμισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απειλές που κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις έως τη δημιουργία βιοόπλων, εάν η ανθρωπότητα δεν βρει τρόπο να ελέγξει την τεχνολογία.

Μεσοπρόθεσμα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό χημικών και βιολογικών όπλων και τη διεξαγωγή μαζικών επιθέσεων μέσω του Διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκε κοινή δήλωση από 350 ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT. Προειδοποίησαν ότι υπήρχε κίνδυνος μακροπρόθεσμα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Σχετικά με το ποιος είναι ο λόγος που τον κάνει να ανησυχεί, είπε: «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα πιο ικανά συστήματα παραδέχονται ελεύθερα ότι δεν καταλαβαίνουν ακριβώς πώς παρουσιάζουν τις συμπεριφορές που παρουσιάζουν».

Ωστόσο, επέμεινε ότι υπάρχουν «προφανή οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, αν όλα πάνε καλά» και ότι ο κόσμος θα μπορούσε να καταλήξει με «πολύ ισχυρά συστήματα που είναι ασφαλή και ανθεκτικά», τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, να θεραπεύσουν ασθένειες, να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να βοηθήσουν τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Νέα έφοδος της βελγικής αστυνομίας στα γραφεία των ευρωβουλευτών Κοτσολίνο και Ταραμπέλα

Πρίγκιπας Χάρι: Καταθέτει στο δικαστήριο κατά της εφημερίδας Mirror για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του

Daily Mail: Οι προτάσεις της για ήσυχες διακοπές στην Ελλάδα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 06:53