search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:55
MENU CLOSE

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τη δημιούργησαν και τώρα ανησυχούν για την… ανεξέλεγκτη ανάπτυξή της

29.05.2023 11:36
chatGPT_new

Πριν από περίπου δύο χρόνια αν έλεγε κάποιος ότι «δίνοντας» λέξεις-κλειδιά σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή σε σύντομο χρόνο θα είχε έτοιμο ολόκληρο μυθιστόρημα περίπου 500 σελίδων ή μια είδηση έτοιμη προς δημοσίευση θα έλεγαν ότι πρόκειται για καλές ιδέες αλλά για σενάριο φαντασίας. Μιας μελλοντολογικής ταινίας.

Το μέλλον όμως είναι στο… παρόν. Η τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT ακόμα και χαρακτήρες- προϊόντα εικονικής πραγματικότητας είναι εδώ.

Οι δημιουργοί τους όμως έπειτα από την χαρά της ικανοποίησης για τη νέα ψηφιακή τεχνολογία και την ανάπτυξη της, τώρα ανησυχούν– σοβαρά- συναισθανόμενοι πιθανόν ότι άνοιξαν το ψηφιακό «κουτί της Πανδώρας».

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) έχει παντού εφαρμογή. Και δεν χρειάζεται -δυνητικά- να υπάρχει ανθρώπινος παράγων για τα προϊόντα της.

Σε πειραματικό στάδιο πριν από λίγο πρακτορείο ειδήσεων αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο ChatGPT (Chat Generative Pretrained Transformer) δημιούργησε περιεχόμενο για μια βίαιη ληστεία ηλικιωμένης στο Μπουένος Άιρες. Έχει όμως τα «θεματάκια» του. Ήταν λάθος το όνομα του θύματος. Λάθος η ηλικία του. Λάθος η τοποθεσία του εγκλήματος. Η περιγραφή του βίντεο δεν ταίριαζε με το οπτικο υλικό. Ο δράστης αναφέρθηκε ως αγνώστου ταυτότητας ενώ υπήρχαν όνομα και ηλικία, κλπ κλπ.

Η δουλειά του δημοσιογράφου σε ακόμα μεγαλύτερη επισφάλεια. Η εγκυρότητα της είδησης επίσης.

Η έλλειψη διαφάνειας από το ChatGPT, κατά τους ειδικούς, με τον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ που κάνουν αυτή τη δουλειά δεν απειλεί μόνον την κυκλοφορία/επισκεψιμότητα  εντύπων/ιστοσελίδων εκδοτικών οργανισμών ενημέρωσης, αλλά εγείρει επίσης σοβαρές ανησυχίες για τον εντοπισμό στο μέλλον της παραπληροφόρησης και των απομιμήσεων ειδήσεων.

Θορυβημένοι οι εκδότες

Οι εκδότες δημοσιογραφικών οργανισμών στο μεταξύ άρχισαν να πονοκεφαλιάζουν και για διαφυγόντα κέρδη πνευματικών δικαιωμάτων από την ανεξέλεγκτη χρήση ChatGPT.

Η News Guard εταιρεία η οποία έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό εργαλείο δημοσιογραφίας και τεχνολογίας με το οποίο αξιολογεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων και παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο διαπίστωσε πως μέσα σε περίπου τρείς εβδομάδες  οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τεχνητής νοημοσύνης και είχαν χαρακτηριστεί αναξιόπιστες εμφάνισαν αύξηση κατά 155%, όπως είχε ενημερώσει σχετικώς και το topontiki.gr.

Τώρα και οι δημιουργοί της Τεχνητής Νοημοσύνης εμφανίζονται εξίσου προβληματισμένοι.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ -η εταιρεία του οποίου υποστήριξε τον δημιουργό του ChatGPT– δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι βαθιές απομιμήσεις, το ρεαλιστικό μεν, αλλά ψευδές περιεχόμενο που έχει ως στόχο να εξαπατήσει τους ανθρώπους ή να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, ο Σμιθ  ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πότε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο είναι αληθινό και πότε παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ενδεχομένως για κακόβουλους σκοπούς.

Ο Σμιθ, εξάλλου, ανέφερε  σε ανάρτηση στο μπλογκ του ότι οι «μηχανές» θα πρέπει να υπόκεινται σε ανθρώπινη εποπτεία και ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι υπόλογοι σε «όλους τους άλλους».  Και τόνισε ότι «πρέπει πάντα να διασφαλίζουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει υπό ανθρώπινο έλεγχο».

Ο έλεγχος- έστω η εποπτεία- της ΤΝ από τον άνθρωπο, είναι κρίσιμης σημασίας κατά τον πρόεδρο της Microsoft, όπως μετέδωσε το δίκτυο FOX News,  ιδίως όταν πρόκειται για λειτουργίες και υποδομές όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, το σύστημα ύδρευσης και κάλεσε την Ουάσιγκτον να δημιουργήσει νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεώνει τους φορείς διαχείρισης αυτών των συστημάτων να «ενσωματώσουν δικλείδες ασφαλείας στα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου».

Ζόρια για το Κογκρέσο με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Εν τω μεταξύ το Κογκρέσο τα ΄χει βρει «σκούρα» και πασχίζει να δει τί νόμους θα περάσει για τον έλεγχο της ΤΝ, ενώ οι εταιρείες του κλάδου, ανεξαρτήτως μεγέθους, διαγωνίζονται για όλο και πιο ευέλικτη ΤΝ στην αγορά, αναφέρει το Ρόιτερς.

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε, επίσης στο ενώπιον του Κογκρέσου, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Όλτμαν λέγοντας στην επιτροπή της Γερουσίας πως το ChatGPT μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, απευθύνοντας έκκληση κι εκείνος για βοήθεια.

Ο Όλτμαν μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη εταιρειών οι οποίες αναπτύσσουν της τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, όοπως οι Microsoft και Alphabet, συμμετείχε σε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με θέμα την αντιμετώπιση των ανησυχιών από τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση της ΤΝ.

Το άλλο οξύμωρο της κατάστασης είναι πως η συζήτηση αυτή και οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν, έγιναν την ίδια ημέρα κατά την οποία η τιμή της μετοχής της Nvidia εκτινάχθηκε πάνω από 25% λόγω της ραγδαίας αύξησης ζήτησης λογισμικού ΤΝ. Η εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών  οργανισμών,  ήταν πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη εταιρεία κατασκευής τσιπ με χρηματιστηριακή αξία ένα τρισ. δολαρίων, πυροδοτώντας ράλι σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης ΤΝ.

Διαβάστε επίσης:

Μικρή Γοργόνα: Έσπασε τo Box Office από την πρώτη μέρα προβολής (video/photo)

OSCAR συνεργασίας ANT1 και MEGA για την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου

«H Γη της Ελιάς»: Όσα θα δούμε την προσεχή εβδομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:51