search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:37
MENU CLOSE

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κίνδυνος για την ειδησεογραφία η εξάπλωσή της (Πίνακας)

24.05.2023 11:26
TENITI NOIMOSISNI NEW

Χαρακτηριστικά λαίλαπας αρχίζει να διαμορφώνει η ανάπτυξη των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων με περιεχόμενο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας.

Σαν καμπανάκι κινδύνου λειτουργεί έκθεση της News Guard Technologies, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό εργαλείο δημοσιογραφίας και τεχνολογίας με το οποίο αξιολογεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων και παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

Πριν από περίπου τρείς εβδομάδες στο πλαίσιο έρευνας που έκανε, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τεχνητής νοημοσύνης και είχαν χαρακτηριστεί αναξιόπιστες- η News Guard χρησιμοποιεί μέθοδο τεσσάρων κριτηρίων- ανέρχονταν σε 49.

Σε νέα έρευνα της, πριν από μία εβδομάδα είχαν… ξεφυτρώσει 125 «Αναξιόπιστες Ιστοσελίδες Δημοσιογραφικού Περιεχομένου προΐόν Τεχνητής Νοημοσύνης» (Unreliable AI-Generated News- UAIN).

Από την 1η Μαΐου τις 19 του μήνα, δηλαδή σε λιγότερο από 20 ημέρες, οι αναξιόπιστες πηγές ενημέρωσης με κείμενα από Τεχνητή Νοημοσύνη είχαν ρυθμό ανάπτυξης 155%.

Η δραματική μεταβολή υπογραμμίζει την χρήση της νέας τεχνολογίας όλο και περισσότερο και σε ευρεία κλίμακα για την παραγωγή ειδήσεων και ανάπτυξη ιστότοπων με ειδησεογραφικό περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας.

Το κακό είναι διπλό. Διότι σε τέτοιες ιστοσελίδες κατευθύνεται διαφήμιση. Για τους διαχειριστές τέτοιων σάιτ είναι ευκαιρία για έσοδα διότι προσελκύουν προγραμματική, αλγοριθμική τοποθετημένη διαφήμιση από μεγάλες επιχειρήσεις , των οποίων οι διαφημιστές δαπάνες κατευθύνονται ακούσια σε αυτές τις αναξιόπιστες τοποθεσίες.

Τα αναξιόπιστα σάιτ

Ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος θεωρείται «ύποπτος» από την News Guard όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύεται χωρίς σημαντική ανθρώπινη επίβλεψη.

Για παράδειγμα, πολυάριθμα άρθρα μπορεί να περιέχουν μηνύματα σφάλματος ή άλλη γλώσσα ειδική για απαντήσεις chatbot, υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενο παράχθηκε από εργαλεία AI χωρίς επαρκή επεξεργασία.

Τονίζεται πως είναι πιθανό τώρα ή στο μέλλον πολλοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι θα χρησιμοποιούν μεν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αλλά θα αναπτύσσουν επίσης αποτελεσματική ανθρώπινη εποπτεία. Αυτοί δεν θα θεωρούνται UAIN.

Επίσης ως UAIN αξιολογείται ένας ιστότοπος όταν παρουσιάζεται με τρόπο τέτοιο ώστε ο μέσος αναγνώστης θα μπορούσε να υποθέσει ότι το περιεχόμενό του παράγεται από δημοσιογράφους, επειδή το σάιτ έχει φροντισμένη σελιδοποίηση, καλόηχο όνομα ή άλλο περιεχόμενο τυπικό για ιστότοπους ειδήσεων.

«Ύποπτη» επίσης είναι μία η ιστοσελίδα όταν δεν αποκαλύπτει σαφώς ότι το περιεχόμενό της παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη.

Πριν από κάθε ενέργεια αξιολόγησης, η News Guard ζητά από τους διαχειριστές του «αναξιοπιστου» σάιτ, εφόσον μπορούν να εντοπιστούν, να κάνουν κάποιες διευκρινήσεις/παρατηρήσεις με αφορμή τα ευρήματά της έρευνας και κατόπιν προχωρά σε δημοσιοποίηση.

Και στις δύο έρευνες εντοπίστηκαν δεκάδες και- σε μερικές περιπτώσεις- εκατοντάδες κακογραμμένα άρθρα με κλικμπέιτ.

Στις αναρτήσεις αυτές υπήρχαν ψευδείς ειδήσεις για θανάτους διασημοτήτων, κατασκευασμένες ειδήσεις, αλλά και άρθρα τα οποία παρουσίαζαν παλιά γεγονότα σαν να συνέβησαν πριν από λίγο.
Αυτοί οι ιστότοποι φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση των εσόδων από προγραμματική διαφήμιση μέσω διαφημίσεων οι οποίες τοποθετούνται από διαφημιστικές.

Δημοσιεύσεις σε τουλάχιστον δέκα γλώσσες

Οι διαχειριστές αυτών των ιστότοπων επιλέγουν γενικά ονόματα, όπως iBusiness Day, Ireland Top News και Daily Time Update, κάνοντάς τους να φαίνεται ότι δημοσιεύουν περιεχόμενο προϊόν δημοσιογραφικής δουλειάς με τον παραδοσιακό τρόπο και καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, όπως πολιτική, τεχνολογία, ψυχαγωγία και ταξίδια.

Τέτοιου είδους ειδησεογραφικά σάιτ δημοσιεύουν σε τουλάχιστον δέκα γλώσσες: αραβικά, κινέζικα, τσεχικά, ολλανδικά, αγγλικά, γαλλικά, ινδονησιακά, πορτογαλικά, μέχρι ταγκαλόγκ και ταϊλανδέζικα.

Στην έρευνα της η News Guard επισημαίνει ότι συνήθως τέτοιες ιστοσελίδες κάνουν «μπαμ από μακριά» ότι είναι προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για παράδειγμα σε αναρτήσεις υπάρχουν χαρακτηριστικά σφάλματα κειμένου που υποκρύπτουν λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ή τυποποιημένα μηνύματα- απαντήσεις αναγνωρίσιμες ως γλωσσικό μοντέλο ΑΙ όπως για παράδειγμα «δεν μπορώ να ολοκληρώσω αυτή την εργασία» και «δεν μπορώ να ολοκληρώσω αυτή την εργασία» ή «δεν έχω πρόσβαση σε τρέχοντα γεγονότα».

Σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα της News Guard, πρόσφατα εντοπισμένοι ιστότοποι με περιεχόμενο ΑΙ παράγουν ψευδείς ή ανυπόστατους ισχυρισμούς σε ζητήματα Υγείας στις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο ανώνυμα διαχειριζόμενος ιστότοπος Medical Outline, ο οποίος αναφέρει ότι το περιεχόμενό του έχει ως στόχο να πληροί «παραμέτρους πρωτοτυπίας, αξιοπιστίας και εγκυρότητας», έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα AI με ιατρικές συμβουλές, διαπίστωσε η News Guard.

Πολλά άρθρα προωθούν αναπόδεικτες και δυνητικά επιβλαβείς φυσικές θεραπείες, με τίτλους όπως «Μπορεί το λεμόνι να θεραπεύσει αλλεργία του δέρματος;», «Ποιες είναι 5 φυσικές θεραπείες για τη ΔΕΠΥ;» και «Πώς μπορείτε να προλάβετε τον καρκίνο με φυσικό τρόπο».

Πρόβλημα εμπιστοσύνης

«Αυτό το νέο κύμα ιστοσελίδων οι οποίες δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους χρήστες του ιντερνετ καθώς δεν θα μπορούν να διακρίνουν ποιο σάιτ είναι έγκυρο μειώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ενημέρωση», επισήμανε ο συνδιευθύνων σύμβουλος της New Guard, Στίβεν Μπριλ σε πρόσφατη ακρόαση στο αμερικανικό Κονγκρέσο.

Στις ΗΠΑ μαζί με την ταχύρρυθμη ανάπτυξη των ειδησεογραφικών σάιτ ΑΙ ανάλογη είναι η ανησυχία «από την ικανότητα αυτών των μοντέλων να χειραγωγούν, να πείθουν και να παρέχουν ένα είδος διαδραστικής παραπληροφόρησης, δεδομένου ότι του χρόνου θα έχουμε τις Προεδρικές εκλογές και όλα αυτά τα μοντέλα θα βελτιώνονται», επισήμανε προβληματισμένος ο Σαμ Όλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας στο είδος της OpenAI, η οποία έχει αναπτύξει το ChatGPT.

Διαβάστε επίσης

Πρετεντέρης σε Τζίμα: Να ξέρουμε τουλάχιστον τα ελληνικά μας

Βρετανία: Πέθανε ο Ρολφ Χάρις – Πρώην παρουσιαστής του BBC που είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση

Λιάγκας: «Θλίβομαι με το πόση αντιδημοκρατικότητα κρύβεται στην Αριστερά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:37