search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:23
MENU CLOSE

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα ποινική δίωξη για τα απόρρητα έγγραφα – Πρωτοφανής εξέλιξη για τις ΗΠΑ (Video/Photo)

09.06.2023 12:55
trump new

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πει πολλά ψέματα, αναντίρρητα είπε την αλήθεια αυτή τη φορά, λέγοντας πως το τελευταίο 24ωρο ήταν «μια σκοτεινή μέρα» για την Αμερική.

Με το σχόλιο που έκανε στον λογαριασμό του στα social media, ο Τραμπ περιέγραψε την βαρύτητα της δίωξης που του ασκήθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές για κατάχρηση διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ωστόσο κατά την πάγια τακτική του αρνήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη για την υπόθεση.

Το CNN σχολιάζει όμως ότι είναι η πρώτη φορά που οι ομοσπονδιακές αρχές ασκούν δίωξη εναντίον ενός πρώην προέδρου, κάτι που φέρνει τις ΗΠΑ σε αχαρτογράφητα νερά σε μία κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της.

Η δίωξη ενός πρώην προέδρου και νυν υποψήφιου για τη διεκδίκηση της προεδρίας θα μπορούσε να είναι «μια συνηθισμένη δουλειά» για μια αναπτυγμένη χώρα.

Αλλά το CNN επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατεύματος, που επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, πέραν του ότι έχει κατηγορηθεί για πρόκληση βίας προκειμένου να πετύχει τους πολιτικούς στόχους του.

Γιατί η νέα δίωξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ο ίδιος ότι του ασκήθηκε δίωξη – για δεύτερη φορά φέτος – αλλά αυτή τη φορά για κατάχρηση διαβαθμισμένων εγγράφω όσο ήταν πρόεδρος.

Η δίωξη ασκήθηκε με βάση τα ευρήματα από την έρευνα που έκαναν πράκτορες του FBI στην βίλα του Τραμπ στη Φλόρινα, πέρυσι, όπου εντοπίστηκαν πολλές κούτες με διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και κάποια με την σήμανση «άκρως απόρρητο».

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν συμπεραίνεται ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες για την παράνομη κατοχή πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα των ΗΠΑ και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά οι δικηγόροι του μιλούν για επτά κατηγορίες, μεταξύ αυτών και για κατασκοπεία, ψευδή δήλωση και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

Ο Τραμπ καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι, για να ακούσει την απαγγελία των κατηγοριών.

Αναμένεται ότι θα δηλώσει μη ένοχος, καθώς ακολουθεί σταθερά την ίδια γραμμή: αρνείται πως έχει κάνει κάποιο λάθος, περιγράφει τις δικαστικές περιπέτειες ως «μεθοδεύσεις ενόψει των εκλογών» και ως «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών όλων των εποχών».

Έχει προηγηθεί η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ για παραποίηση εταιρικών εγγράφων, σε σχέση με την υπόθεση δωροδοκίας της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, που όμως δεν είναι σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως η τελευταία υπόθεση για την παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων.

Για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, που θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του επόμενου έτους είναι πιθανό να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στον Τραμπ, εφόσον κριθεί ένοχος.

Αλλά εάν κριθεί ένοχος για τη νέα δίωξη, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τότε μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Υπόθεση άνευ προηγουμένου

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός βρίσκεται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών έχοντας να αντιμετωπίσει διώξεις για δύο διαφορετικές υποθέσεις, ενώ είναι ανοιχτές άλλες δύο έρευνες σε βάρος του.

Ειδικά για την τελευταία έρευνα, για την οποία ασκήθηκε δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το ζήτημα είναι κατά πόσο ο Τραμπ κατείχε νόμιμα διαβαθμισμένα έγγραφα, στα οποία δεν θα έπρεπε να έχει πρόσβαση αφότου παρέδωσε τη προεδρία.

Κατά τον Τραμπ υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την υπόθεση και το υπουργείο Δικαιοσύνης εργαλειποιείται από τους αντιπάλους του με πολιτικούς στόχους.

Αλλά πραγματικά ουδείς στις ΗΠΑ μπορεί να εκτιμήσει πως θα είναι η επόμενη μάχη για την προεδρία, αν τελικά από το στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών πάρει το χρίσμα του υποψηφίου ο Ντόναλντ Τραμπ, για να αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν.

Είναι ένα σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία πόλωση, αφού ο Τραμπ θα υποστηρίζει σε όλο αυτό το διάστημα ότι διώκεται από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διόρισε ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, Μπάιντεν και οι οπαδοί του θα καταγγέλλουν το «βαθύ κράτος» που θέλει να βάλει στο πολιτικό περιθώριο τον ήρωά τους…

Και τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές και η δίκη δεν έχει κλείσει;

Πολύ απλά θα διορίσει νέο υπουργό Δικαιοσύνης της αρεσκείας του και θα βάλει την υπόθεση στο ράφι…

Διαβάστε επίσης

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η εντυπωσιακή συλλογή της με τα πολυτελή αυτοκίνητα

Βέλγιο: Νεκρό 6 μηνών μωράκι που το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο

Φιλιππίνες: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν (Photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:23