search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:53
MENU CLOSE

Φόβοι για την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί

15.06.2023 17:11
nea-york-new

Η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα αυτόν τον μήνα, απόδειξη ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επιδεινώνονται ενόψει και του φαινομένου Ελ Νίνιο, δημιουργώντας τις συνθήκες για να είναι αυτή η χρονιά η πιο ζεστή από τότε που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Από την πρώτη καταγραφή του μέσου όρου των θερμοκρασιών αυτόν τον μήνα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει σχεδόν κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το αντίστοιχο ρεκόρ που είχαμε το 1979. Ακόμα κι αν ο υπόλοιπος Ιούνιος δεν είναι τόσο ζεστός, η τάση ανόδου του μέσου όρου της θερμοκρασίας στον πλανήτη οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πιο ζεστή στην ιστορία, ξεπερνώντας το 2016.

Οι μακροπρόθεσμες συνθήκες υπερθέρμανσης που προκαλούνται από την χρήση ορυκτών καυσίμων, ενισχύονται από την ζέστη που συνοδεύει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που εμφανίζεται σε τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού και προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) ανακοίνωσε ότι το Ελ Νίνιο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και «προοδευτικά θα ενισχυθεί» στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Μάικλ Μαν, από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι οι ανθρωπογενείς αιτίες για την υπερθέρμανση ενισχύονται από ένα φυσικό φαινόμενο που τυπικά προσθέτει 0,1-0,2 βαθμούς Κελσίου στη συνολική θερμοκρασία του πλανήτη.

«Η παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας είναι ή πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ τώρα και το 2023 είναι βέβαιο πως θα είναι το θερμότερο έτος», δήλωσε ο Μαν, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβαίνει στο εξής κάθε φορά που θα εμφανίζεται το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Ο Μίκα Ράντανεν, Φινλανδός μετεωρολόγος, δήλωσε ότι η ανοδική τάση της θερμοκρασίας αυτόν τον μήνα είναι «ασυνήθιστη» και θεωρεί «βέβαιο» πως το αποτέλεσμα θα είναι ένας Ιούνιος με ζέστη-ρεκόρ.

Αυτή τη χρονιά ο πλανήτης έχει ήδη ζήσει κύματα καύσωνα σε διάφορα μέρη- από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι την Σιβηρία και την Ισπανία- ενώ η υπερβολική ζέστη στον Καναδά συνέβαλε στις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν ένα τοξικό νέφος που έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Noaa, ο πλανήτης έζησε ήδη τον τρίτο πιο θερμό Μάιο στα τελευταία 174 χρόνια, με την αμερικανική ήπειρο να ζει τον πιο ζεστό Μάιο στην ιστορία της.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη πενταετία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει την προσεχή πενταετία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταγραφεί άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Κι ενώ οι άνθρωποι αισθανόμαστε την ζέστη στην επιφάνεια της γης, αντίστοιχα επιδεινώνεται η κατάσταση και στις θάλασσες, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Noaa στους δύο τελευταίους μήνες κατεγράφησαν θερμοκρασίες-ρεκόρ. Κάτι που επιβαρύνει την θαλάσσια πανίδα και προκαλεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

«Οι ωκεανοί ζεσταίνονται με σταθερό ρυθμό, αλλά πλέον βλέπουμε θερμοκρασίες-ρεκόρ, κάτι που είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι περιμένουμε την ενίσχυση του Ελ Νίνιο», προειδοποίησε η Έλεν Μπάρτοου-Ζιλίς, κλιματολόγος στη Noaa, προσθέτοντας ότι «αυτό χωρίς αμφιβολία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο».

Διαβαστε επίσης:

Ουκρανία: Η αλήθεια για την αντεπίθεση του Κιέβου – H έμμεση «ομολογία» Στόλτεμπεργκ και οι πανηγυρισμοί Πούτιν (Videos)

Γκλέντα Τζάκσον: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός (photos/videos)

Ιταλία: Ακραίο challenge από Youtubers οδήγησε στον θάνατο ενός 5χρονου αγοριού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44