search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:11
MENU CLOSE

Ουκρανία: Η αλήθεια για την αντεπίθεση του Κιέβου – H έμμεση «ομολογία» Στόλτενμπεργκ και οι πανηγυρισμοί Πούτιν (Videos)

15.06.2023 14:30
ukraine_war_new

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται στην πρώτη γραμμή και υποστηρίζει ότι έχει ανακαταλάβει 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η ουκρανική αντεπίθεση είχε «καταστροφικές» συνέπειες για το Κίεβο και την αλήθεια φαίνεται πως τη λέει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη του Κιέβου -δηλαδή προαναγγέλλει την επί μακρόν συνέχιση του πολέμου.

Στόλτενμπεργκ: Νέα αύξηση αμυντικών δαπανών

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες είπε ότι ο πόλεμος έχει μπει «σε μία κρίσιμη φάση», μίλησε για σφοδρότατες μάχες, αλλά επισήμανε πως είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα και τόνισε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας» και να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.

Οι πολύ προσεκτικές δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ βρίσκονται σε αντίθεση με τις θριαμβολογίες της Ουκρανίας, που υποστηρίζει ότι τις τελευταίες μέρες οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών.

Πούτιν: «Απέτυχαν»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Μόσχα, υποστήριξε πως η Ουκρανία έχει υποστεί «καταστροφικές» απώλειες και τα θύματα από την ουκρανική πλευρά είναι δεκαπλάσια της ρωσικής. «Όλες οι προσπάθειες αντεπίθεσης έχουν αποτύχει», είπε ο Πούτιν, που παραδέχτηκε ότι το Κίεβο εξακολουθεί να έχει δυνάμεις και εξοπλισμό για νέες επιθέσεις.

Απόστρατος Αμερικανός, που από το 2015 ως το 2017 είχε ρόλο εκπαιδευτή στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε στο al Jazeera ότι η τακτική της ουκρανικής αντεπίθεσης αποβλέπει στην σταδιακή εξασθένηση των αμυντικών γραμμών των Ρώσων, που πλήττονται από καταιγιστικά πυρά και η καταστροφή των γραμμών ανεφοδιασμού ώστε να είναι πιο εύκολη η περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή της δυτικής Ζαπορίζια, όπου σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με 1.500 στρατιώτες και 150 τεθωρακισμένα, στις 8 Ιουνίου. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι στις μάχες αυτές η Ουκρανία έχασε 350 άνδρες και 30 τανκς.

Όπως γράφει το CNN ενώ στην αρχή του πολέμου η Ουκρανία είχε εξασφαλίσει την προβολή των media για τα πλήγματα που κατάφερε στις ρωσικές δυνάμεις, αυτή τη φορά η δημοσιότητα είναι αρνητική από το συγκεκριμένο μέτωπο. Μάλιστα οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία έμαθε από τα λάθη που έκανε στην αρχή του πολέμου και βελτίωσε τις τακτικές της.

«Η αλλαγή στις ρωσικές τακτικές, μαζί με τον αυξημένο αριθμό στρατιωτών και τα βελτιωμένα οπλικά συστήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο για την Ουκρανία να επιτύχει γρήγορα μια αποφασιστική νίκη και υπάρχει κίνδυνος να γίνει μια μάχη μακράς διάρκειας», γράφει χαρακτηριστικά το CNN.

Όστιν: Ετοιμαστείτε για «μαραθώνιο»

Και οι Αμερικανοί προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για περαιτέρω παράταση του πολέμου.

«Θα είναι μια μάχη που θα έχει μπρος πίσω για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

Και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, φτάνοντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας» και γι αυτό η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίζει την Ουκρανία ‘για όσο χρειαστεί».

Διαβάστε επίσης:

Γκλέντα Τζάκσον: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός (photos/videos)

Ναυάγιο στην Πύλο: Αυτή είναι η θαλαμηγός που έσωσε μετανάστες – Το «σκοτεινό» παρελθόν μίας… βασίλισσας της πολυτέλειας (photos/video)

Οι αντιδράσεις από τον Διεθνή Τύπο για την τραγωδία στην Πύλο (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:10