search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:29
MENU CLOSE

Ούτε λέξη για την κλιματική αλλαγή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2285
08.06.2023
11.06.2023 06:00
klimatiki-allagi-new

Είναι το θέμα που συζητήθηκε λιγότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου – τόσο αυτής που διανύουμε όσο και αυτής του Μαΐου.

Κι όμως πρόκειται για ένα ζήτημα που κατ’ εξοχήν θα απασχολήσει τόσο την καθημερινότητα όλων μας όσο και τις επόμενες γενιές. Και αυτό το ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.

Επείγουσα η κατάσταση στην Ελλάδα

H κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας και στον υπόλοιπο πλανήτη είναι ένα διαρκές, εξαιρετικά σημαντικό και πολύ καλά μελετημένο παγκόσμιο φαινόμενο. Οι επιπτώσεις του δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι συνέπειές του επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την τουριστική υποδομή και τη γεωργική παραγωγή μιας χώρας έως την υγεία του πληθυσμού της. Γι’ αυτό το ζήτημα, λοιπόν, δεν ακούσαμε προτάσεις, απόψεις, σχέδια. Ίσως επειδή δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως και πλήρως κατανοητό το τι θα σημαίνει η γρήγορη υπερθέρμανση του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες.

Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Κατ’ αρχάς να εξηγήσουμε ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτή η αλλαγή του κλίματος είναι το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»: Όσο κάποια αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα ή το μεθάνιο, συσσωρεύονται περισσότερο στην ατμόσφαιρα τόσο περισσότερη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη εγκλωβίζεται στην κατώτερη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας.

Για τις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή είναι, βεβαίως, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Αλλά για επιμέρους τομείς είναι σημαντικοί και άλλοι δείκτες. Για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ας πούμε, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η βροχόπτωση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η διάβρωση του εδάφους.

Αυτοί οι παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται και όλοι θα επηρεαστούν δραματικά από τις αλλαγές στο κλίμα το επόμενο διάστημα. Με τη σειρά τους, δε, επηρεάζουν την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή με πολλούς, περίπλοκους τρόπους, από τη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων και τη γονιμότητα του εδάφους μέχρι την εμφάνιση παρασίτων και ασθενειών.

Από τη μία πλευρά, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα και περισσότερες και πιο σοβαρές καταστροφές στην παραγωγή και τις υποδομές, με αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημα του γεωργικού πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, η κλιματική αλλαγή απαιτεί την αλλαγή στον τρόπο άσκησης των γεωργικών δραστηριοτήτων. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, παραγόντων οι οποίοι συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ενέχουν κινδύνους για τη βιοποικιλότητα.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι αναγκαίο άμεσα να ληφθούν μέτρα προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας, καθώς καλλιέργειες που θεωρούνται εμβληματικές, όπως η ελιά και το αμπέλι, φαίνεται ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και προτείνεται να χρησιμοποιηθούν γηγενείς ποικιλίες που δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Την ίδια στιγμή, στην κτηνοτροφία αυξάνονται οι ασθένειες στα ζώα και μειώνεται η παραγωγική τους ικανότητα. Ταυτόχρονα, η έλλειψη νερού θα αποτελεί συνηθισμένο και όχι σπάνιο φαινόμενο τα επόμενα χρόνια, με καλλιέργειες που αρδεύονται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Πώς θα είναι το κλίμα μας

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα θα είναι η μεταβολή της έντασης και συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα εκτιμάται ότι οι καύσωνες θα γίνουν πιο συχνοί και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Από την άλλη πλευρά, αναμένονται λιγότερα έντονα φαινόμενα ψύχους, ωστόσο περιστασιακές έντονες ψυχρές περίοδοι θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται.

Η καλοκαιρινή ξηρασία αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας και σε πιέσεις στα υδατικά αποθέματα περιοχών με ήδη αυξημένη ευπάθεια. Παράλληλα οι υψηλής έντασης βροχοπτώσεις αναμένεται να γίνουν πιο συχνές στα επόμενα 70 χρόνια, με συνέπεια στις αστικές περιοχές οι ξαφνικές πλημμύρες, λόγω των έντονων τοπικών βροχοπτώσεων, να γίνονται όλο και πιο συχνές.

Κινδυνεύει και ο τουρισμός

Αντίστοιχα με τον γεωργικό κλάδο, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν προσωρινά να έχουν θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό, λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς η συχνότερη εμφάνιση καυσώνων θα κάνει χειρότερη την εμπειρία εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας το καλοκαίρι.

Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Κρήτη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα έχουν πολύ περισσότερες θερμές ημέρες κάθε καλοκαίρι. Περισσότερες «τροπικές νύχτες» θα έχει όλη η επικράτεια, αλλά κυρίως τα δυτικά παράλια, τα Ιόνια Νησιά, η Δυτική Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία, ενώ, εάν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, σε αυτή τη λίστα προστίθενται και η Εύβοια, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη (στα παράλια) και άλλες περιοχές.

Οι καύσωνες θα είναι πολύ περισσότεροι παντού, ενώ η μεταβολή της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της – ήδη βραχείας – χιονοδρομικής περιόδου, καθιστώντας μη βιώσιμη τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα.

Θα μειωθεί και το ΑΕΠ

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται πως έως το 2100 το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποστεί μια ετήσια μείωση έως και 6% εάν δεν ληφθούν μέτρα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, το οποίο μεταφράζεται σε σωρευτικό κόστος 701 δισ. ευρώ.

Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί μέχρι και 123 δισ. ευρώ εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής, επομένως η ανάγκη για τη λήψη τους είναι επιτακτική…

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: «Φύλλο και φτερό» το πρόγραμμα της Ν.Δ.

KKE: Μάχη ψήφο – ψήφο για να κρατήσει τους 26 βουλευτές

Το τετράπτυχο της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:29